Mahir Çayan ve yoldaşları, 43 yıl önce hayatlarını kaybettikleri Kızıldere'de anıldı. 

Anma programına katılmak için farklı illerden otobüs ve minibüslerle gelen yaklaşık 600 kişi, Ataköy Beldesi girişinde jandarma ekipleri tarafından durduruldu. Çok sayıda askerin güvenlik önlemi aldığı anma programına katılan grup, kimlik kontrolü ve üst araması yapıldıktan sonra grup döviz ve pankart açıp sloganlar atarak Mahir Çayan ve arkadaşlarının güvenlik güçleriyle çatışmaya girdiği evin önüne gitti. Gruptakiler sırayla çatışmanın yaşandığı evi gezdi. Anma töreninde konuşan TAYAD Üyesi Ahmet Kulaksız, şöyle dedi:


"
30 Mart Kızıldere olayının yıldönümü ve her yıl olduğu gibi geleneksel olarak Türkiye’nin her yerinden gelen birçok insan burada hayatını kaybeden devrimcileri anmak için toplanıyor. Bu toplantının burada yapılması bizim için anlamlıdır. Çünkü katliamın yapıldığı yerde, katliamı lanetlemek ve katliamda hayatını kaybedenleri sahiplenmenin daha anlamlı olduğunu düşünüyoruz."

DENİZ GEZMİŞ'LERİN İDAMINI ENGELLEMEK İÇİN ÜÇ İNGİLİZ KAÇIRILIR

Mahir Çayan, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Ertan Saruhan, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ömer Ayna ve Cihan Alptekin’in Kızıldere’de katledildiği Kızıldere Katliamı'nın üzerinden 43. yıl geçti. 12 Mart 1971 darbesinden sonra tutuklanan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarını engellemek için 27 Mart 1972’de Ünye’deki NATO üssünde çalışan İngiliz üç tekniksiyeni kaçıran THKP-C lideri Mahir Çayan ve 9 yoldaşı, 30 Mart tarihinde Kızıldere’de askerler tarafından ağır makinalı silahlarla katledildi. Ertuğrul Kürkçü sağ olarak kurtulmuştu.
Olayın basına yansıması: