Anma programına katılmak için farklı illerden otobüs ve minibüslerle gelen yaklaşık 400 kişi Ataköy Beldesi girişinde jandarma ekipleri tarafından durduruldu. Çok sayıda askerin güvenlik önlemi aldığı anma programına katılan grup, arama noktalarında üstlerini aratmak istemedi. Yapılan görüşmeler sonrası otobüs ve minibüsle gelen yaklaşık 400 kişinin üst araması ve kimlik kontrolü yapıldıktan sonra beldeye girişlerine izin verildi. Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYAD) mensuplarından oluşan grup aramanın ardından döviz ve pankart açıp sloganlar atarak 3 kilometre uzaklıkta bulunan Mahir Çayan ve arkadaşlarının güvenlik güçleriyle çatışmaya girdiği evin önüne gitti. Gruptakiler sırayla çatışmanın yaşandığı evi gezdi. Anma programında Grup Yorum tarafından türküler söylendi. Bu arada gruptakilerin bazılarının evin bahçesinde bulunan taşları anı olarak topladıkları görüldü.

Anma töreninde konuşan TAYAD Üyesi Ahmet Kulaksız, “Bundan tam 40 sene önce burada bir direniş ve çatışma yaşandı. Mahir Çayan'la beraber burada 10 kişi yaşamını yitirdi. Bu da tarihe Kızıldere katliamı diye geçti. Türkiye’nin her yerinde anma programları yapılıyordu, ama biz halk cephesi olarak olayın yaşandığı yerde anmayı uygun gördük” dedi.

Grubun anma programı devam ederken, her hangi bir olay yaşanmaması için çok sayıda askerin görevlendirildiği görüldü.



MT,FY (EA/RT)



-----KUTU-----

KIZILDERE OLAYI

26 Mart 1972'de Ünye'de NATO'ya ait radar istasyonunda çalışan iki İngiliz ve bir Kanadalı teknisyeni kaçıran Mahir Çayan ve arkadaşları, THKO (Türkiye Halkın Kurtuluş Ordusu) önderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın serbest bırakılmasını istemişti 28 Mart 1972'de rehinelerle birlikte Niksar'ın Kızıldere Köyü muhtarının evine gitmişler, 30 Mart günü evi saran askerler ile çıkan çatışma sonucu Mahir Çayan ile birlikte Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ertan Sarıhan, Sabahattin Kurt ve Nihat Yılmaz ölü ele geçirilmişti. Kaçırılan rehineler de çatışma sırasında ölmüştü.