Mahalle sakinleri, Çatalpınar mevkiinde mahallenin içme suyunu karşılayan kaynak yakınında açılan mermer ocağına giderek işçilerin ocağa girmesini engelledi. İş makinelerini ve işçi kulübelerini taşlayarak tahrip eden mahalle sakinleri, çalışmaların durdurulmasını istedi. Mahalle sakinleri, içme suyu kaynağının Çatalpınar mevkiinden geldiğini, mermer ocağının içme suyu kaynağını kurutacağını ve susuz kalacaklarını iddia ederek şöyle dedi:

"Hacıbağ Mahallesi'nin içme suyunu karşılayan tek kaynak Çatalpınar mevkiinden gelmektedir. Mermer ocağı yüzünden kaynağımız kuruyacak. Mermer ocağını açmak isteyen firma yetkililerine geçen yıl da ayın şeyleri söyledik. Geçen yıl da mermer ocağının açılmaması için eylem yaptık. Firma 'Ruhsatımız var, ocağı açacağız' diyerek bu yıl tekrar çalışmalara başladı. Mermer ocağı ruhsatını verenler mahalle sakinlerine sormadı. Burada mahallenin suyu mu var, ormanı mı var, hakkı mı var diyen yok. Ölürüz de bu ocağı açtırmayız."

Mahalle halkı, eylem dolayısıyla çocuklarını da okula göndermedi. Eyleme, çocukların yanı sıra, kadınlar ve yaşlılar da destek verdi.

KAYMAKAM İKNA ETMEK İÇİN ÇABALADI

Olay yerine gelen jandarma ocakta çalışanların güvenliğini sağlayıp mahalle sakinlerini sakinleştirmeye çalıştı. Bucak Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu da olay yerine giderek mahalle sakinlerini sakinleştirme ve ikna etme girişiminde bulundu.

Kaymakam Hacıbektaşoğlu mahalle sakinlerine, "Kimse suyunuzu alamaz, yok edemez, mermer ocağı firması burayı işletmek için ruhsat almış. Hem onlar, hem siz hakkınızı yasal yollardan arayın" dedi.

Kaymakam Hacıbektaşoğlu, mahalle sakinlerini sakinleşmesi ve eylemlerine son vermesi amacıyla, birçok kişiyle tek tek konuşarak, ikna etmek için yoğun çaba gösterdi. Hacıbektaşoğlu mahalle sakinlerine, "Çalışmalar durdu. Artık eyleminize son verip, evinize gitmenizi istiyorum. Sizin gitmeniz halinde burada bulunan iş makineleri mermer ocağından götürülecek" dedi.

Kaymakam Hacıbektaşoğlu'nun sözlerini inandırıcı bulmayan mahalle sakinleri soğuk ve yağıştan korunmak için ateş yakarak, eylemlerini sürdürmek istedi, ancak Hacıbektaşoğlu'nun kararlı ikna çabaları sonucu, "Mermer ocağının tekrar faaliyete geçmesi halinde bizi buradan kimse ayıramaz. Yatak döşek alır burada yatarız. Eylemimiz daha sert olur" diyerek mermer ocağını terk etti.

Mahalle sakinlerinin olay yerinden ayrılması üzerine iş makineleri mermer ocağından çıkartılarak başka bir yere götürüldü.