İyidere'nin Köşklü Köyü’nde yer alan ve bir dönem yörede ekmek pişirilmesi için kullanılan pileki taşının çıkarıldığı Pileki mağarası için İyidere Kaymakamlığı proje hazırladı. Mağaranın iç ve çevre düzenlemesini içeren ve toplam 214 bin lira bütçeli proje, DOKA tarafından kabul edildi.

Projenin tanıtımı için mağarada bugün tören düzenlendi. Törene İyidere Kaymakamı Mehmet Çağrı Özpolat, İl Jandarma Komutanı Albay Turhan Talu, İyidere Belediye Başkanı AK Parti'li Ahmet Mete, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, İyidere İlçesi’ndeki 7 köye çöp konteyneri hediye eden Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi İan Biggs ile davetliler ve vatandaşlar katıldı. Yarı aydınlatılan mağaraya tören öncesi protokolün oturması için deri koltuklar konuldu. Tören öncesi protokol üyeleri mağarayı gezdi.

PİLEKİ TAŞI KARADENİZ KÜLTÜRÜNÜN ÖNEMLİ BİR PARÇASIDIR

Törende konuşan İyidere Kaymakamı Mehmet Çağrı Özpolat, Pileki mağarasının bir dönem ekmek pişirilen taşların çıkarılması için insan eliyle yapıldığını belirterek, yüzlerce yıl çalışarak mağarayı oluşturan, adı sanı bilinmeyen eski taş ustalarına teşekkür ettiğini söyledi. Özpolat, "Bu mağara insan emeği ve gücünün nelere vakıf olduğunun en somut göstergesidir. Bu mağara tamamen insan eliyle oyulmak suretiyle yüzlerce binlerce yılda yapıldı. Mutfak kültürünün modernleşmesiyle pileki taşları bizim için nostalji oldu. Karadeniz kültürünün en önemli parçalarından biri  olan pileki taşını gelecek kuşaklara aktarma gayesindeyiz. Mağarayı görmek için turistler gelmeye başladı. Yapacağımız tanıtımlarla mağaraya daha fazla ziyaretçi gelmesini sağlayacağız. Hazırladığımız proje ile mağaranın iç ve çevre düzenlemelerini yapacağız" diye konuştu.

Ardından mağaranın tanıtımı için hazırlanan film izlendi. Tören daha sonra sona erdi.