Bozyaka semtinde geçen pazartesi saat 22.30 sıralarında 5713 Sokakta meydana gelen olayda, gündüz kaydını Hüseyin Akdak İlköğretim Okulu’na yaptıran 6 yaşındaki Umut Ceylan, akşam da annesi Gülhan Ceylan ve ablasıyla oynamak için gittiği General Asım Gündüz Parkı’nda, kaydırakta oynadığı sırada kimliği belirsiz magandanın açtığı ateş sonrasında sırtına isabet eden kurşunla yaralandı. Umut, kaldırıldığı İzmir Eğitim Hastanesi’nde de hayatını kaybetti. Olayın ardından İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı 800 polis, Umut’un katilini bulmak için sokak sokak araştırma yaptı. İzmir polisine kriminal ve teknik anlamda destek vermesi için Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı’nın ekibi görevlendirildi. Gaziantep’in Şehit Kamil ilçesinde 10 gün önce, 10 kişinin ölümü 69 kişinin de yaralanmasına neden olan bombalı saldırıda görev alıp, olayın çözülmesinde büyük öneme sahip delilleri bulan ekip İzmir’e gelip, olay yerinde tespit yaptı. İlk tespitlerde kurşunun atıldığı yerin kuzey doğu kısmı olduğu öne sürüldü.

YÜREĞİMDEKİ TAŞI ATMAK İSTİYORUM

Evladını kaybetmenin acısını yaşayan anne Gülhan Ceylan, oğlunun katilinin bulunacağına inandığını söyledi. Gözü yaşlı anne Ceylan, “Yüreğimde büyük bir taş var. Bu taşı ancak oğlumun katili bulununca atacağım. Ateş düştüğü yeri yakar. Benim 'Umut'um söndü ama başka Umut’lar sönmesin. Her önüne gelene peynir ekmek satar gibi silah satılmasın. Benim Umut’um küçük bedeni ile çok güzel şeyler yapacaktı. Ama maganda buna izin vermedi. Polis, çok iyi çalışıyor. Evimin balkonundan çıkıp bakınca her yerde polis görüyorum. Yolda gördüğüm herkese, düğün konvoyu, asker uğurlaması yapılıp yapılmadığını soruyorum. Oğlumu kayıt ettiğimiz okulun müdürü ve belli olmayan öğretmenleri de ziyarete geldi. Umut’umu kaybettim, katil bulunsa da başka Umut’lar yaşasın diye savaşacağım. Parklarda kamera ve ışıklandırma olmalı. Bunlar olmadığı için parklar artık güvenli değil. Bunlar olsaydı, belki oğlumu vuran kurşunun ışığı tespit edilirdi. Kurşunun nereden geldiği belli olur ve maganda da bulunurdu. Belli saatlerden sonra parklar ipini sapını koparanlarla doluyor. Kamera olursa bunların ne yaptığı tespit edilir. Oğlum gelecek hafta okula başlayacaktı. 10 Eylül’de okula gideceğim. Orada da ailelere çocuklarını parklar güvenli olana kadar göndermemelirini, evden çıkarmamalarını söyleyeceğim. Benim Umut’um söndü onlarınki sönmesin” dedi.

DEVLETTEN KİMSE ARAMADI

Baba Ufuk Ceylan olaydan sonra hiçbir devlet yetkilisinin kendilerini aramadığını söyledi. Ufuk Ceylan, “Oğlumun ölümü devlet meselesi oldu. Hiç gündemden düşmüyor. Biz de düşmemesini istiyoruz. Taziyeye gelenlerin haddi hesabı yok. Devletten kimse aramadı. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan aradı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, yarın (pazar) ziyarete geleceğini söyledi. Acımız büyük, giden gitti. Bundan sonra başkaları gitmesin diye bir an önce silahların satışı ile ilgili yasa çıkmalı. Her önüne gelene silah satılmamalı. Silahsızlanmaya karşı herkes birlik olmalı. Bundan sonra başka Umut’lar ölmesin. Benim oğlum parkta vuruldu. Böyle ölümler bir tek parkta olmuyor, yolda yürürken bile insan vurulup ölüyor. Bunun için de bir an önce yasa çıkmalı” diye konuştu.

METE HAYRANI ÇIKTI

Maganda kurbanı olan Umut Ceylan’ın Kanal D’de yayınlanan “Öyle bir geçer zaman ki” dizisinde Mete karakteri ile oynayan Aras Bulut İyemli, hayranı olduğu ortaya çıktı. Umut Ceylan, çekilen bir videosunda Mete’nin dizide söylediği ve herkesin dilinde olan “Helvacı helva” şarkısını söylediği ve onun gibi gitar çaldığı gözlendi.

EKİP ÇALIŞMASINI TAMAMLADI

Olayı gören tüm yerlerin resimleri çeken, ölçümlerini yapan ekip, daha önceki araştırmaların da sonuçlarını değerlendirdikten sonra kurşunun geldiği yönü büyük oranda tespit etti. Kurşunun olay yerine gören yüksek yerden, kuzey doğu yönünden geldiği saptandı. Çalışmalarını tamamlayan ekip Ankara’ya geri döndü.

ARAŞTIRMALARI GECE YAPIYORLAR

İzmir Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, çalışmalarını geceye kaydırdı. Olayın gece olması nedeniyle, bu şekilde bir çalışmaya başladıklarını belirten Asayiş Şube Müdürü Özgür Duman, “Tüm ihbarları tek tek değerlendiriyoruz. Olay gece oldu. Görgü tanığı gündüz evde olmayabilir, o yüzden biz de gece çalışmaya başladık. Ankara’dan gelen ekip bize destek için geldi. Onlar da çalışmalarını tamamlayıp gitti. Kısa sürede olayı çözmeye çalışacağız” dedi.