Bozyaka semtinde geçen hafta pazartesi saat 22.30 sıralarında 5713 Sokak'ta meydana gelen olayda, Umut Ceylan General Asım Gündüz Parkı’nda kaydırakta oynarken kimliği belirsiz magandanın açtığı ateş sonrasında sırtına isabet eden kurşunla yaralandı. Küçük Umut annesi Gülhan Ceylan tarafından kaldırıldığı İzmir Eğitim Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Anne ve baba Ceylan çocuklarının yaşamını yitirmesine neden olan magandanın bulunması için yardım isterken, bireysel silansızlanma için de çağrıda bulundular.

ALİ STAİR’İN AİLESİ ACIYI PAYLAŞTI

Umut Ceylan’ın annesi Gülhan Ceylan ve babası Ufuk Ceylan'ı, 2003 yılında Foça’da yine maganda kurbanı olan 2.5 yaşındaki Ali Stair Grimason’un dedesi avukat Tuncer Eşsizhan, eşi Gülay Eşsizhan ve kızı Özge Eşsizhan ziyaret etti. Maganda acısını yaşayan iki ailinin buluşmasında gözyaşları durmadı. Ailenin yaşadıklarını, hissettiklerini bildiğini söyleyen Tuncer Eşsizhan, “Bu acıyı çok iyi biliriz, bizim ocağımıza da düştü, kavurdu. Bu acınhın her gün yeniden yaşanacağını söylemeliyim. Bu olaylar kader değil. Ali Stair’in bebek arabasında uyuduğu sırada maganda kurbanı olması alın yazısı değil. Ali Stair'in daha 2.5 yaşındayken kime ne zararı vardı ? Eğer orada silah olmasaydı, devlet baba, vataşdaşlarının canına önem verseydi o silahları ortadan kaldırsaydı Ali Stair bugün 11 yaşında olacaktı. Umut da okulu için kıyafet almanın mutluluğunu yaşayacaktı. Devlet silaha seyirci kalmasaydı Umut yaşacaktı” dedi.

GÜRSEL TEKİN'İN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM

Örf ve anenelerle silahın topluma özendirildiğini de dile getiren Tuncer Eşsizhan, “Toplum silah sever bir toplum haline getirildi. Devlet silah sever hale getirildi. Örf ve anene diyerek silah özendirildi. Bizim göz yaşımız ancak başkaları ölmediği zaman diner. Devletin görevi vatandaşını yaşatmaktır. Torunumuz öldükten sonra devletin bu konuda eksikliğini gördüm. Torunum için hukuk avukatlığını bıraktım, ceza avukatı oldum. Katile en ağır cezanın verilmesini sağladık. Ama silahsızlanma için verdiğimiz mücadele sonuç verseydi, toplanan imzalar göz önünde bulundurulsaydı bu gün Umut ölmeyecekti. O yasaları çıkarmayan milletvekilleri, bu ölenlerden sorumludur. Vicdani olarak sorumludur. Patır patır çevreden silahlardan kurşun gelmenin önüne geçemediler. Ben torunumu kaybettim, kızımın kayatı kayboldu. O katil de bir zavallı, eline silah verilmiş bir zavallı. O katilin yakalanması önemli değil. Silahsızlanmanın önüne geçmeliyiz. Ben silahsızlanma yasası sözü veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in takipçisi olacağım” dedi.

SİGARA İÇİN YASA ÇIKTI, SİLAH İÇİN DE ÇIKSIN

Umut Ceylan’ın babası Ufuk Ceylan ise, kendilerinin de bireysel silahsızlanma istediklerini söyleyerek, “Dışarıda yaşam var. İnsanlar bu tür olaylar sonrasında kafasında soru işareti ve korkularla yaşamamalı. Sigara için yasa çıkartıldı. Kapalı alanlarda sigara içilmiyor. Delet bunu çok güzel uyguladı. Silahsızlanma için de yasa çıksın. Ülkede şansına yaşıyormuşuz gibi geliyor. Bunun önüne geçilmeli” diye konuştu.

68 BİN 100 NOKTADAN GELMİŞ OLABİLİR

Bu arada, Umut Ceylan’ın maganda kurbanı olmasının ardından katili bulmak için İzmir polisinin sürdürdüğü çalışmalar da devam etti. Ankara’dan gelen uzman ekibin ve İzmir polisin ortak yaptığı çalışma sonrasında, kurşunun tam 68 bin 100 farklı noktadan gelmiş olabileceği tespit edildi. Araştırmalarda bu veriler ışığında bölge genişletilerek devam ettiği bildirildi