Geçen yıl kasım ayında 5 milyon 601 bin lira bedelle kamulaştırılarak İl Özel İdaresi'ne geçen, yapılan düzenlemeyle Bilim ve Kültür Merkezi'ne çevrilen eski Madımak Oteli'nin binasıyla ilgili sahiplerinin başvurusu üzerine, Yargıtay 5'inci Hukuk Dairesi, kamulaştırma bedeli kararını bozarak yeniden görüşülmesini istedi.

AVUKATLARDAN İTİRAZ

Otel sahiplerinin avukatlarının yaptığı itirazlarda, bilirkişi raporlarının yetersiz olduğu belirtilerek, bina civarındaki emsal satışlar örnek gösterildi. Bilirkişi raporunda binanın 40 yaş üzeri bir bina olması nedeniyle yıpranma payı gösterildiği açıklanırken, avukatlar buna da itiraz etti. Binanın 1993 yılındaki olaylardan sonra, sigortadan alınan parayla ciddi bir tadilattan geçirilerek tekrar hizmete açıldığına, dolayısıyla da ağır hasarlı gösterilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekildi. Ayrıca binanın metrekaresinin de yanlış hesaplandığı ifade edildi.

İstimlak bedelinin yetersizliği nedeni ile Sivas 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yeniden başlayan kamulaştırma davası çerçevesinde otelde keşif çalışması yapıldı. Yeni bilirkişi heyeti oluşturularak fiyat değerlendirmesi tekrar yapıldı. Kamulaştırma davasının duruşmasına bugün de devam edildi. Duruşmaya taraf avukatları katıldı. Bugün görülen duruşmada daha önce verilen kamulaştırma bedeline 2 milyon 90 bin liralık ilave yapılarak bedel 7 milyon 691 bin 283 lira olarak öngörüldü. Mahkeme kamulaştırma bedeli ile ilgili nihai kararı vermek için duruşmayı erteledi.

SON KARAR 10 NİSAN'DA

Daha önceden otel sahiplerinin hesabına aktarılan 5 milyon  601 bin liralık bedele, 2 milyon 90 bin liralık kısmın da ilave edileceği öğrenildi. Otel sahipleri 10 milyon liranın üzerinde bir talepte bulunurken, İl Özel İdaresi avukatları ise daha önce karar verilen ilk bedelin aynen uygulanmasını talep etti. Son karar 10 Nisan'da verilecek.
Alevi çalıştayı kapsamında dönemin Devlet Bakanı Faruk Çelik'in, 24 Şubat 2010 tarihinde Sivas'ta sivil toplum örgütü temsilcileri ile yaptığı toplantının ardından Madımak Oteli'nin kamulaştırması kararlaştırılmış, Aralık 2010'da süreç tamamlanarak bina İl Özel İdaresi'ne teslim edilmişti. 
 
GC(EA/AK)