Kozlu Maden Ocağı'nda 07.30- 16.00 vardiyasında çalışan yaklaşık 400 işçi, mazeret izinlerinin verilmediği, rahatsızlıklarına rağmen doktora gitme taleplerinin kabul edilmediği, yedek kıyafet ve çizme verilmemesi gibi nedenlerle bu sabah işe girmeme eylemi yaptı. Saat 07.30'da 'kuyu başı' denilen ocak girişinde toplanan işçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep etti. Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, yaptıkları eylemin yasal olmadığını hatırlattığı işçilerden, "Hakkını alamayana kapım her zaman açık. Ama şimdi herkes lütfen ocağa gitsin. Hepinizden rica ediyorum" diyerek eylemi bitirmelerini istedi.

Ancak işçiler, GMİS Kozlu Şube Sekreteri Özcan Köse'nin de uyarısıyla eylemlerini sürdürdü. "Doktora gidemeyen, taciz edilen işçi bizim işçimiz" diyerek eylemin devam ettiğini söyleyen Özcan Köse, işçiler tarafından alkışlandı. GMİS Kozlu Şube Başkanı Şaban Kaptan da maden işçileri üzerinde ağır taciz olduğunu ileri sürdü. İşçinin mazeret izinlerinin verilmediğini belirten Kaptan, "İşçi doktora gitmek ister, hekim gibi karar verirler ve 'Sen hasta değilsin' diyerek buna izin vermezler. Kaç tane arkadaşımız burada kalp krizi geçirdi. Islak elbiselerle çalıştırırlar. Yedek elbise vermezler. Bir çok arkadışımız kendi cebinden çizme aldı. Bizler odun değiliz. Bizler insanız. Bize üçkağıtçı muamelesi yapıyorlar. Çalışma koşullarının iyileştirilmesini, işçiye bakış açısının insan gibi olmasını istiyoruz" diye konuştu.

İşçiler, ocak önünde bekleyerek eylemlerini sürdürürken, haber verilmesiyle gelen GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu ile görüştükten sonra işçilere hitaben konuştu. Alabaş, işçilere tüm konularda mağduriyetlerinin giderileceği sözünü verdi. Alabaş'ın, "Eyleminiz başarıya ulaşmıştır. Şimdi ocağa girerek işimize ve ocağımıza da sahip çıktığımızı gösterelim" demesiyle yaklaşık 1.5 saat süren eylemi bitiren işçiler, asansörle ocağa girerek iş başı yaptı.



EE,GG(EE/BT)