TTK Amasra İşletme Müessesesi'nde çalışan maden işçileri bu sabah, özel şirkete ait Bakacak Mevkii'ndeki maden ocağının önünde eylem yaptı. Yaklaşık 500 kişi, özel maden ocağında örgütlenme çalışması yapmak için gelen GMİS yöneticileri ve noterin içeriye girmesine izin vermedi. Ocağın önüne gelen Genel Maden İşçileri Sendikası Teşkilat ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun madencilerin tepkisi ile karşılaştı. Olay yerine gelen jandarma ekipleri yaptıkları görüşmeler sonucunda işçilerin yol kenarlarına geçmesini sağladı. Daha sonra yaklaşık 300 maden işçisi tepkilerini göstermek için otobüslerle GMİS'in genel merkezinin bulunduğu Zonguldak'a gitti.

GMİS Amasra Şube Başkanı Hakkı Aslan işçilere hitaben yaptığı konuşmada, "Madenler bizim namusumuzdur, namusumuza her ne pahasına olursa olsun sahip çıkacağız. Biz kurulduğundan bu yana 5 bin şehit vermiş bir teşkilatız. Biz dağlarda PKK ile çatışmadık, kolumuzu elimizi, hatta canımızı madenlerde bıraktık. Birilerinin ayak oyunlarına gelmeyeceğiz" dedi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun özel maden ocağının ödemelerini uzatarak, işletmeyi zarara uğrattığını belirten Hakkı Aslan, şöyle konuştu:

"Genel başkanım Eyüp Alabaş ve yönetimle 4 saatlik bir toplantı yaptık. Toplantıda TTK Genel Müdürlüğü'nde yolsuzluk olduğunu söyledim. Firmaya üç sefer süre uzatımı verildi. Redevans anlaşmasına göre 15 Nisan 2012 tarihinde 7.5 milyon para yatırması gerekli. Ben zarar eden bir müessese görülmek istemiyorum. Bu para yatarsa kar eden bir müessese olacağım. Yeni işçi talebinde bulunmak için bu imkan kullanılsın, yapılan usulsüzlükler nedeniyle 'TTK Genel Müdürlüğü'ne dava açalım' dedim. Ancak bugün genel merkezden arkadaşlar geliyorlar, firma çalışanlarını sendikalı yapacaklarmış. Şayet genel merkez orada örgütlenecekse biz Amasra şubesi olarak Genel Maden İşçileri Sendikası'ndan istifa ediyoruz. İki sefer şirketi ziyaret edenler Amasra şubesine gelmiyor. Kendisine aidat veren işçileri ziyaret etmiyor."



HT(MÇ/SS)