Le Figaro gazetesine konuşan Macron, "Operasyonlar terörle mücadele ile sınırlı kalmalı" dedi.

Macron ayrıca Ankara'nın Zeytin Dalı Harekâtı'nı Batılı müttefikleriyle koordinasyon içerisinde yürütmesi gerektiğini de söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı, "Eğer bu operasyon terörislere karşı mücadeleden çıkıp bir işgal operasyonuna dönüşürse bizim için büyük bir sorun haline gelir" diye konuştu.

Fransa, IŞİD ile mücadele kapsamında YPG'ye silah yardımı yapan ülkeler arasındaydı.

Başbakan Binali Yıldırım

Başbakan Yıldırım: Düşüncesi sakat, işgal yok

Macron'un sözlerine Başbakan Binali Yıldırım yanıt verdi ve "Macron'un düşüncesi sakat. Türkiye'nin katiyen bir işgal mantığı içinde hareket etmediğini bütün dünya biliyor, bilmelidir" dedi.

Yıldırım Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile birlikte Ankara'da düzenlediği ortak basın toplantısında, Fırat Kalkanı Harekâtının bu anlamda bir örnek teşkil ettiğini de vurguladı.

Fransa Dışişleri Bakanı 'temkinli olunmalı' demişti

20 Ocak'ta başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı ile Türk askeri ile Suriye'deki müttefiki olan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri YPG kontrolündeki Afrin'e doğru ilerliyor.

Harekatın başlamasının ardından Fransa'nın Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'yla görüşmüş ve Ankara'ya itidalli davranılması çağrısında bulunmuştu.

Drian, "Suriye'nin birden fazla bölgesinde insani kriz kötüleşirken Türk yetkilileri temkinli davranmaya çağırıyoruz" demişti.Suriye

ABD ile Menbic gerilimi

Hükümetin Türkiye sınırını tehdit eden Suriyeli Kürt silahlı gücü YPG unsurlarına yönelik olduğunu ifade ettiği harekât için NATO'dan ve ABD'den "Türkiye'nin meşru sınır güvenliği kaygıları var" açıklamaları gelmişti.

Ancak özellikle ABD'nin Afrin'in doğusunda kalan ve yine YPG kontrolünde bulunan Menbic'te asker bulundurması Türkiye'nin tepkisini çekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zeytin Dalı Harekâtı'nın Menbic'e doğru genişleyeceğini ifade etmiş ve bölgede bulunan 2000'e yakın ABD askeri için de "Teröristlerin yanında duran kendileri bilir. Bu noktadan sonra gözümüz kimseyi görmez" demişti.