Dönemin Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt geçen yıl Kasım ayında Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında Van depremini yaşayan 14-16 yaş arasındaki 15 çocuk ve beraberinde 2 refakatçıyla iki haftalığına Macaristan'a konuk edilmesini teklif etti. Bunun üzerine Macaristan Büyükelçiliği, Van Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Macaristan'a gidecek gençler seçildi. Siofok belediyesi organisazyonu kapsamında 15 çocuk 22 Ağustos- 4 Eylül'de tarihleri arasında Macaristan'a gidip tarihi ve turistlik yerleri gezecek.

Macaristan Ankara Büyükelçisi Janos Hovari de bugün temaslarda bulunmak üzere Van'a geldi. Vali Münir Karaloğlu'nu ziyaret eden Büyükelçi Hovari, Osmanlılarla 300 yıl savaştıklarını fakat şu anda Macaristan ve Türkiye arasında çok iyi ilişkilerin olduğunu söyledi. Hovari, "Biz hepimiz NATO'nun müttefik ülkeleriyiz. İnşallah Avrupa Birliği'nde de (AB) beraber olacağız. Macaristan, Türkiye'nin AB'ye girişini her zaman destekliyor. Van'daki deprem sonrası Macaristan hükümeti biraz yardım edecekti. Ancak Türk hükümeti çok işler haletti. Depremin ardından Cumhurbaşkanımız Türkiye'yi ziyaret etti. Buradaki gençleri Macaristan'a davet etmek istiyor. İki ülke cumhurbaşkanları bu konuda anlaştı. Macaristan'a gelecek çocuklar seçildi. Göreve geldikten sonra ilk ziyaretimi Van'a yapıyorum. Van çok önemli bir şehir" dedi.

Van Valisi Münir Karaloğlu da Macaristan'a gidecek 15 öğrencinin gezi sonrası deprem psikolojisinden uzaklaşmış olarak döneceklerini umut ettiğini söyledi. Vali Karaloğlu daha sonra Büyükelçi Hovari'yi üzerinde Urartu motifleri bulunan fincan takımı, Van'ın tarihi ve turistik ören yerlerinin fotoğraflarının yer aldığı 'Van Güzel' kitabı ve Van depremi sonrası ilk 120 gün içinde yapılan çalışmaları anlatan kitap hediye etti. Vali Karaloğlu. "Türk kahvesi meşhurdur. Biz de bir atasözü de var. 'Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı varmış’ diye. İnşallah ilişkiler çok daha uzun yıllar devam eder" dedi. Büyükelçi bugün kentin tarihi ve turistik ören yerlerini gezdikten sonra Van’dan ayrılacak.