Lübeburgaz Cumhuriyet Savcılığı tarafından, 8 ay önce gönderilen ihbar mektubu  üzerine başlatılan soruşturma sonrasında hazırlanarak Kırklareli Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 15 sanıklı iddianamede adı geçen Et Balık Kurumu Sakarya Kombinası son iki yıl içerisinde farklı iddialarla gündeme geldi.

ÖLÜ HAYVANLARIN GÖRÜNTÜLERİ

Sakarya Et Balık Kombinası, hükümetin yurtdışından canlı hayvan ithal ettiği 2010 yılının haziran ayında ölü angusların traktör römorkuna yüklenerek taşındığı sırada çekilen görüntülerle de tartışma yaratırken, Sakaryalı besici Lütfü Ermiş tarafından çekilen görüntüde de, kepçeyle yerde yatan ithal büyükbaş hayvanlardan ikisi traktör römorkuna yükleniyor ve iddiaya göre bu hayvanlar kesimhaneye götürülüyor. Görüntüleri çekip gazetecilere dağıtan kasap ve besici Lütfü Ermiş, "Bizi içeri almadılar. Ancak bunları dışarıdan çekebildik. Ölü hayvanları traktörlere kepçelerle yükleyip kesim salonuna götürüyorlardı" diye açıklama yapmıştı.

GEBE HAYVANLARI KESMİŞLERDİ

Et Balık Kurumu Sakarya Kombinası son olarak 2011 yılının Mart ayında, Uruguay ve Avustralya'dan ithal edilen gebe angusların da kesilmesiyle gündeme gelmişti. İthal edilen binlerce angusla birlikte çok sayıda hayvanın kesildiği kombinadaki kesimhane görüntülerinde, gebe hayvanların karınlarından çıkarılan buzağıların, görevliler tarafından alınarak iç organlarıyla birlikte beton zemine atılması da yer alıyordu.

Sakarya Et Balık Kurumu Müdürlüğü, fotoğrafların gazetelerde çıkmasından sonra kesilen hayvanların İzmir İl Müdürlüğü Dikili işletmesi tarafından gerekli test ve tetkikleri yapıldıktan sonra 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Hayvan Sağlığı Zabıta Yönetmeliği kapsamında 111 adet yerli sığırın, şarta tabi mecburi kesimi yapılmak üzere 4 Mart tarihinde Sakarya Et Balık Kurumu Kombinası'na sevk edilen hayvanlar olduğunu açıklamıştı.



ZT(MB/COŞ)