Merkez Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından yürütülen ve AB tarafından desteklenen öğrenci değişim projesi kapsamında Türkiye’ye gelen ve Nevşehir’de Özel Organize Sanayi bölgesi ile il merkezindeki nakliye şirketlerinde stajlarını yapan öğrenciler, hem mesleki becerilerini geliştirdi, hem de Türk kültürünü öğrenmeye çalıştı.

Staj yaptıkları firmalara Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Ali İhsan Geçici, AB Projelerinden Sorumlu Müdür Yardımcısı Kenan Yümün ve Proje Koordinatörü, İngilizce Öğretmeni Tuncay Özdemir tarafından yerleştirilen öğrencilerin stajı yaklaşık bir ay sürdü.

Litvanyalı öğrencilerden 19 yaşındaki Rasa Savickaite, staj süresince hem mesleki tecrübe edindiklerini, hem de Türk kültürünü, gelenek ve göreneklerini öğrenme şansı bulduklarını söyledi. Staj yaptıkları işyerindeki mesai arkadaşları ile uyum içinde çalıştıklarını ifade eden Savickaite, kültürel farklılıklar nedeniyle sorun yaşamadıklarını dile getirdi. İşyerlerinde kendilerine ikram edilen Türk yemeklerini de beğendiklerini belirten Savickaite, ülkelerine dönünce öğrenci arkadaşlarına anlatacakları güzel hatıralarının olduğunu kaydetti.

İl Merkezindeki bir kargo şirketinde staj yapan 19 yaşındaki Zytantas Medeksa da staj süresince mesleki becerilerini geliştirdiklerini ve bu sayede Kapadokya bölgesini görme fırsatı bulduklarını anlattı. Medeksa, staj süresindeki izlenimlerine göre lojistik sektörünün gerek Türkiye’de gerekse Nevşehir’de bir hayli gelişmiş odlunu da ifade etti.

Öğrencilerin staj yaptıkları işletmelerin yöneticileri ve çalışanları da öğrencilerden memnun olduklarını, staj süresince kendilerine verilen işleri kısa sürede öğrenip, titizlikle yaptıklarını dile getirdi.

Litvanyalı öğrenciler staj yaparken birlikte çalışan özel bir kargo şirketi elemanı Eren Poyraz, yok denecek kadar az İngilizce bildiklerini, ancak yine de anlaşabildiklerini söyledi. Onlara Türkçe öğretmeye çalıştıklarını söyledi.

Litvanyalı öğrenciler, bu hafta tamamlayacakları stajın ardından ülkelerine dönecekler.



AK(OE/AAA)