AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ın 1993'te Milli Eğitim Bakanlığı döneminde yaptırılan Köksal Toptan Spor Salonu'nun duvarlarında oluşan çatlaklar, Aralık 2010'da fark edildi. Okul müdürü Kamuran Kuşhan, 7 Aralık 2010'da İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne durumu yazıyla bildirdi. Kuşhan, bir çalışma yapılmayınca 22 Mart 2011'de yeni bir yazı yazarak inceleme talebinde bulundu. İkinci yazıdan sonra Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü uzmanlarınca salonda inceleme yapıldı. Ancak bu incelemenin sonucu rapor haline getirilmedi. Bunun üzerine okul müdürü Kamuran Kuşhan imzasıyla 25 Ekim 2011'de İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yeni bir yazı daha yazıldı. Salonun tabanında çökme ve çatlaklar, duvarlarında çatlaklar, uzay çatısındaki bozulmaların tehlikeli boyutta olup olmadığının belirlenmesi istenen yazıda, beden eğitimi dersleri ve çalışmaların salonda yapılmaya devam edildiği de hatırlatıldı.

UZMANLAR 'YIKILSIN' DEDİ

Bu yazıdan 1 ay sonra yeni atanan okul müdürü Hasan Koca, inceleme sonucunu beklemeden salonu kullanıma kapattı. Bu sırada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü uzmanlarının incelemesi de tamamlandı. 5 Mart 2012'de hazırlanan raporda, salonun kolonlarında oturmalar oluştuğu, tabanında ve duvarlarında çatlaklar meydana geldiği, uzay çatısında da ciddi bozulmalar saptandığı belirtildi. Salonun altında, mağara sistemlerine bağlı oluşan karstik boşlukların yer aldığı ifade edilen raporda, binanın mevcut durumuyla tehlike arz ettiği ve yıkılması gerektiği belirtildi.

OKUL MÜDÜRÜ: GÖREVE GELİR GELMEZ KAPATTIM

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 22 Mart'ta okula gönderdiği yazıda da salonun yıkılmasına karar verildiği belirtildi. Geçen yıl kasım ayında göreve başladığını hatırlatan okul müdürü Hasan Koca, göreve gelir gelmez salonu kullanıma kapatıp, durumuyla ilgili gerekli yazışmaları yaptıklarını söyledi. Koca, "İnceleme sonucunda çatlakların tehlikeli boyutta olduğu ve salonun kullanıma kapatılıp yıkılması gerektiği belirtildi. Şu anda salona kimseyi sokmuyoruz. Önümüzdeki günlerde salon yıkılacak. 550 öğrencimiz var. Ama salonumuz devre dışıdır. Çocuklarımızın bir an önce yeni bir salona kavuşmasını istiyoruz" dedi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, altında maden ocakları bulunan Bahçelievler Mahallesi ve çevresinde 30 santimlik çökmeler saptadıklarını, bu bölgenin üzerindeki insanlarla birlikte 50 metre, 100 metre aşağıya çökebileceğini 10 gün önce açıklamıştı.



GG(EE/BT)