Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleştirilen 'Güzel Türkçemiz' konferansına konuşmacı olarak Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı katıldı. Lise öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği konferasta Prof. Dr. Toparlı, Türkçe'nin öneminin gençlere yeteri kadar anlatılmadığını belirtti. Türkçe'ye gereken önemin verilmediğini, bu nedenle çok fazla yabancı kelimenin günlük yaşamda sıkça kullanılmaya başlandığını belirten Prof. Dr. Toparlı gençlerin Türkçe'ye sahip çıkmalarını istedi. Türkçe'yi anne sütüne benzeten Prof. Dr. Toparlı, "Nasıl ki anne sütünün yerine hiçbirşey konulamıyorsa Türkçe de öyledir. Onun yerini hiçbir dil tutamaz" dedi.

Gençler arasında yabancı sözcüklere daha çok ağırlık verildiğini belirten Prof. Dr. Toparlı, "Gençler kibar olayım diye yabancı sözcükler kullanıyor. Örneğin; hala kızı, dayı kızı, yeğen kelimesi yerine artık kuzen diyorlar. Bu kelimeyi artık kullanamazsınız; ben size yasaklıyorum.Türkçe varken niye Batı'dan gelen Fransız bir kelime olan kuzeni kullanıyorsunuz. Onun yerine hala kızı, dayı kızı ya da yeğen deyin. Yabancı kelimeler kullanarak modern olamazsınız" diye konuştu. Türkçe'nin zengin bir dil olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Toparlı, bir Türkçe kelimenin 17 İngilizce kelimeye bedel olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Recep Toparlı, gençlerin günlük hayatta kullandıkları bazı kelimeleri mesajlaşırken kısaltmalarını da eleştirerek, "İstediğiniz kadar mesajlaşın ancak mesajlaşırken selam kelimesi yerine 'Slm', teşekkür kelimesi yerine 'Tşkr' gibi kısaltmalar sakın yapmayın. Böyle kısaltmalar yaparsanız iki elim yakanızda olacaktır. Türkçe'yi bozmaya kimsenin hakkı yoktur" diye konuştu.

Prof. Dr. Toparlı konferans sonunda ise liseli öğrencilerden Türkçe'yi çok seveceklerine, onu ölene kadar koruyacaklarına ve Türkçe'si varken yabancı kelime kullanmayacaklarına dair topluca söz aldı.



HÖ(EA/CK)