Fatih Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Anadolu Elektronik Bölümü 12’nci sınıfında eğitim gören 4 kız, öğrencilerin derste telefonları ile uğraşarak derse ilgilerinin azalmasının önüne geçmek için 'Cepjam' adını verdikleri sinyal kesici cihaz tasarladı. Seslendirme ve Işıklandırma dersinde elektronik öğretmeni Ahmet Urkan tarafından verilen proje ödevi kapsamında 2 ay hazırlık yapan 12’nci sınıf öğrencileri Elif Karakaş, Elif Coşkun, Duygu Yalçın ve Buket Karadağ, toplam 5 aylık çalışmalarının ardından sinyal kesici jammer cihazı yapmayı başardı. Devreye girdiğinde 30 metrekare alan içerisinde etkili olan cihazı, okul idaresinden de onay aldıktan sonra sınıflarında kullanmaya başlayan öğrenciler, bu sayede ders sırasında cep telefonu kullanımının önüne geçti.

ÖDEV OLARAK YAPTILAR

Proje üzerinde yaklaşık 5 ay çalıştıklarını belirten 18 yaşındaki Elif Karakaş, ödev kapsamında araştırma ve çalışmalar yaptıklarını belirterek şöyle dedi:

"Çevremizden öğretmelerimizden ve teknisyenlerden bilgi ve yardım aldık. Beş aylık bir süre sonucunda bu ödevi ortaya çıkardık. Amacımız ders esnasında öğrencilerin dışarı ile iletişimi keserek, mesajlaşma ya da sosyal paylaşım sitelerine girmelerini önlemek."

Projede görev alan öğrencilerden Elif Coşkun ise çok emek harcadıklarını belirterek, "Bunu daha büyük bir alanda sinyal keser hale getirebilir ve daha da büyütebiliriz. Herkesten çok fazla destek aldık. Amacımız ders esnasında cep telefonu kullanımının önüne geçerek motivasyonu arttırmak ve herkesin daha başarılı olmasını sağlamak" diye konuştu.

TÜM SINIFLARDA UYGULAYACAKLAR

Elektronik Öğretmeni Ahmet Urkan ise öğrencilerin başarılı bir çalışma yaptığını dile getirerek, bu proje ile sınıf ortamında öğrencilerin üzerinde bulunan telefonların sinyalleri kesiliyor. Öğrenci telefonu ile ilgilenemiyor ve derse katılıyor. Bu çalışmayı gerekli izinler alınması durumunda, önümüzdeki eğitim öğretim yılında diğer sınıflara da uygulamak istiyoruz" dedi.

RD(KS/COŞ)