Bursa’da 2009-2010 döneminde eğitime başlayan Tophane Endüstri Meslek Lisesi İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Bölümü’nde eğitim gören öğrenciler, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın sağladığı imkanlarla tam donanımlı olarak yetişiyorlar. Uygulamalı derslerinin büyük bir bölümünü Küçük Sanayi İtfaiye binasında uzman itfaiyecilerin gözetiminde alan liseli itfaiyeciler, yine Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen ve gerçeğini aratmayan tatbikatta ilk ciddi sınavlarını verdi.

GERÇEĞİNİ ARATMAYAN TATBİKAT

Lisesi itfaiyecilerin tam donanımlı itfaiye eri olarak yetişmesini hedefleyen Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, 6 katlı bir binayı tatbikat alanı olarak belirledi. Büyükşehir Belediyesi tarafından yol açma çalışmaları kapsamında kamulaştırılan ve tamamen boşaltılan 6 katlı binanın birinci katındaki 3 oda, tahta parçaları ve eski eşyalarla dolduruldu. Üzerine benzin dökülen eşyalar kontrollü bir şekilde ateşe verilirken, kısa sürede olay yerine ulaşan lisesi itfaiyeciler, hortumlarını atıp, gaz maskelerini taktıktan sonra binaya girdi. İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde görevli uzman itfaiyecilerin gözetiminde gerçekleştirilen tatbikatta binayı saran dumana aldırış etmeyen liseli itfaiyeciler, kısa sürede sorunsuz bir şekilde yangını söndürmeyi başardı. Gün boyu süren tatbikatta 28 kişiden oluşan 11’inci sınıf öğrencileri, gruplar halinde gerçek bir yangına müdahale etme imkanı bulmuş oldu.

MÜDÜRDEN TAM NOT

Tatbikat öncesi liseli öğrencilere yangına müdahale ile ilgili pratik bilgiler veren İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, tatbikat sonunda da öğrencileri tebrik etti. Lisesi itfaiyecilerin geleceğe yönelik olarak umut verdiğini ifade eden Doğan, “Tatbikat öncesi onlara heyecan yapmamaları gerektiğini ve soğukkanlılıklarını muhafaza etmeleri gerektiğini söylemişti. Tatbikat sırasında onları yakından gözlemledim. Gerçek bir itfaiye eri gibi sakin ve soğukkanlılıkla bir disiplin içinde alevlere müdahale ettiler. Hepsini tebrik ediyorum” dedi.