Ankara ve Kayseri'de düzenlenen ortaöğretim öğrencileri arası araştırma proje yarışmasında Sivas'tan dereceye giren 24 proje, Mevlana İlköğretim Okulu'nda düzenlenen program ile tanıtıldı.

Bilgisayar dalında yarışan Sivas Fen Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Doğukan Yiğit Polat'ın bilgisayar yardımı ile sesli uyarı yaparak, sürücülerin uyumalarını ve uykuya bağlı trafik kazalarının önüne geçmeyi amaçlayan 'Uyku Takip Sistemi' projesi büyük ilgi gördü. 

GÖZLERİ KAPANIRSA SESLİ UYARI

Hazırlanan programın araçların bilgisayar sistemine adapte edilebileceğini belirten Doğukan Yiğit Polat, "Bu projenin amacı uzun yol sürücülerinin uyumalarına bağlı trafik kazalarının önüne geçmek. Bunu yapmak için bir bilgisayar programı kullandık. Bu, kameralı bir bilgisayar programı. Program kameradan gelen görüntüde gözleri algılıyor. Eğer gözler belli bir süre kapanırsa, program sesli uyarı vererek sürücüyü uyandırıyor. Böylece oluşabilecek herhangi bir kaza ile can ve mal kaybı önlenmiş oluyor. Sadece bir kamera eklemesi yapılması gerekiyor. Maliyeti çok ucuz ve uyugulanabilir bir program." dedi.

İKİNCİ OLDU

Doğukan Yiğit Polat'ın hazırlıdığı projenin Kayseri'de bilgisayar dalında bölge ikincisi olduğu belirtildi. Tanıtım programına katılan Vali Ali Kolat da standları tek tek gezerek projeler hakkında bilgi aldı. Vali Kolat, uykuyu takip sistemi projesiyle yakından ilgilendi.
 
HÖ(EA/AK)