Çorlu’da 2010 yılında eğitim verilmeye başlanan İMKB Anadolu Öğretmen Lisesi’nin 11’nci sınıf öğrencileri Gülcan Karaali ve Mehtap Taban, TÜBİTAK tarafından tarih, biyoloji, fizik, kimya ve sosyoloji dallarında projeler düzenlendiğini öğrenince rehber öğretmenleri Özlem Bengihan’a yarışmaya katılmak istediklerini söyledi. Bulgaristan Göçmenliği konusunda proje hazırlamaya karar veren öğrenciler, yaklaşık 2 ay süren çalışmaları boyunca 33 kitap, 7 süreli yayın, 4 yüksek lisans tezi inceleyerek araştırma yaptı. Çorlu’daki kamu kurumlarıyla da irtibata geçen öğrenciler, hazırladıkları Çorlu’da 1989 Bulgaristan Göçmenliği projesini  TÜBİTAK’a gönderdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 500 başvuruyu değerlendiren jüri, Mehtap Taban ve Gülcan Karaali’nin Çorlu’da 1989 Bulgaristan Göçmenliği projesini İstanbul Avrupa bölge birincisi seçti. Yarışmada birinci oldukları için mutlu olduklarını söyleyen Taban ve Karaali, “Projemizde, 1989 yılında Bulgaristan’dan Türkiye’ye yaşanan büyük göçün nedenleri ve tarihsel boyutu ele alınıyor. Proje kapsamında, o tarihlerde göç etmiş vatandaşlarla mülakat ve anket çalışmaları da yaptık. Yakın tarihimizde yaşanan bu olayın yansımalarını bölgemizde gözlemledik” dedi.

Ankara’da 3 - 8 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan Türkiye birinciliği yarışmasına katılmaya hak kazanan öğrenciler, aynı iddiayı Ankara’da da sürdüreceklerini belirtti.



MY(LK/ESM)