Afganistan sınırları içerisinde  yer alan Horasan yöresinde, Belh şehrinde 30 Eylül 1207 tarihinde dadoğan Mevlana, daha sonra ailesiyle birlikte Suriye'nin başkenti Şam'dan, Anadolu'ya geçtikten sonra Erzincan'dan sonra Karaman'da konakladı. 7 yıl Karaman'da kalan Mevlana'nın babası Muhammed Bahaeddin Veled, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'ın, daveti üzerine 3 Mayıs 1228 yılında Konya'ya göç etti. İlim ve din adamı Mevlana 17 Aralık 1273 pazar günü hayatını kaybetti. Mevlana, ölüm gününü Allah'a kavuyacağı için yeniden doğuş günü olarak kabul etti. Mevlana ölüm gününü 'düğün günü' veya 'gelin gecesi' anlamına gelen 'Şeb-i Arus' olarak nitelendirirken dostlarına ölümü ardından ağlamamalarını vasiyet etti. Bu nedenle de Mevlana, ölüm yıl dönümlerinde düzenlenen Şeb-i Arus törenleriyle anılıyor.

Konya Valiliği öncülüğünde her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında düzenlenen Mevlana'yı anma törenlerini düzenleniyor. Bu yıl 'Mevlana'nın 739'uncu Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma' programı 17 Aralık günü Şeb-i Arus törenleriyle sona erecek.

BAŞBAKAN, BİR GÜN ÖNCE GELİYOR

Pazartesi günkü tören için pazar günü Konya'ya gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, düzenlemesi yeni yapılan Mevlana Müzesi önündeki meydanda toplu açılış yapacak. Toplu açılışta Konya Ovası Projesi kapsamındaki Göksu Nehri'ndeki yıllık 414 milyon metreküp suyun Konya ovasına taşınmasını sağlayacak Mavi Tünel ile Meram Belediyesi tarafından yaptırılan ve annesi Tenzile Erdoğan'ın adı verilen 'Tenzile Ana Hasta Konukevi'nin da aralarında bulunduğu 89 eser hizmete girecek.

ERDOĞAN, AHMEDİNEJAD İLE GÖRÜŞECEK

Başbakan Erdoğan, pazartesi günü de Dedeman Otel de düzenlenecek olan 'Konya Ekonomi Ödülleri 2012' törenine katılacak. Erdoğan'ın İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ardından da diğer konuğu Tacikistan Cumhurbaşkanı İmam Ali Rahman ile görüşme yapacağı, akşam yemeğinden sonrada birlikte Şeb-i Arus törenlerine katılacağı belirtildi.

Kurmayları ile birlikte Konya'ya gelecek olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da partisinin il başkanlığı ve Mevlana Müzesi'ni ziyaret ettikten sonra törenlerin yapılacağı Mevlana Kültür Merkezi'ne geçeceği belirtildi.

Liderlerin buluştuğu törende, Konya Emniyet Müdürlüğü tarafından tüm izinlerin iptal edildiği ve yaklaşık 4 bin polisin görev yapacağı belirtildi.



HD(İA/İD)