Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan Uluabat Gölü kıyısındaki Karacabey İlçesi’ne bağlı Eskikaraağaç Köyü'nde dün başlayan 'Leylek Şenliği' bugün çeşitli etkinliklerle devam ediyor.

Şenlikle ilgili değerlendirmede bulunan Nilüfer Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Bozbey, bu yıl şenliği 8'incisinin yapıldığını hatırlatarak, çevre dostu bir projeye katkı koymaktan mutlu olduklarını dile getirdi. Etkinliğin yoğun ilgi gördüğünü belirten Bozbey, kuş ve leylek varlığını duyurmak ve leyleklerin göç yolu üzerindeki kuşların Uluabat Gölü'nden geçtiğini, Uluabat'ın sorunlarını dile getirmek amacıyla böyle bir etkinliğin yapıldığını kaydetti.

'GÖL KİRLENMEYE DEVAM EDİYOR'

Bölgenin Avrupa Leylek Köyleri Ağı'nda da yer aldığını vurgulayan Bozbey, Uluabat ve Eskikaraağaç Köyü'nü tanıttıklarını anlattı. Geçen zaman içerisinde Uluabat'ın sorunlarını dile getirdiklerini ancak destek göremediklerini dile getiren Bozbey şöyle dedi:

"Göl kirlenmeye devam ediyor. Son 10 yılda yüzde 6 civarında kirlenme ve daralma var. Eğer bu yüzde 6 daralma devam ederse bir müddet sonra göl bitme noktasına gelecek. İlgili resmi kurumların vakit geçirmeden göl kirletenler üzerinde hassasiyetle durup bunu engellemesi lazım. Bu gölde canlılar da var. Maalesef metal yoğunluğu da artıyor." 

'ÇEVRESİNE BİSİKLET YOLU PROJESİ'

Turizm açısından bu alanın canlandırılması gerektiğini vurgulayan Bozbey sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uluabat'ın çevresinde 17 köy var. Mihenk taşı Eskikaraağaç köyü. 'Leylek dostu' olarak bilinen köy ancak, diğer köyleri de bu ağa davet etmemiz lazım. Turizm alanında da önemli bir yer olabilir. Bisiklet çevreci ulaşım aracı. Gölün çevresinde bisiklet yolu yapılması projesi sunduk. Bu yapılırsa daha fazla insan gelecek ve turizme açılacak."

'LEYLEKLER ÖLMESİN DİYE KABLOLAR DEĞİŞTİRİLDİ'

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biosistem Mühendisi Öğretim Üyesi Prof Dr İsmet Arıcı ise 8 yıldır çalışma yaptıklarını hatırlatarak şöyle konuştu:

"Uluabat Gölü yönetim planı çerçevesinde 'Leylek dostu köyler' adı altında bir proje geliştirdik. Uluabat Gölü çevresinde yoğun leylek ölümleri vardı. Buna karşı proje geliştirildi. Daha sonra o kadar büyüdü ki, Uluabat Gölü'nün korunması öncülüğü yapar hale geldik. Leyleklerin ölümünün durdurulması için köy içi elektrik hatları telden kabloluya dönüştürüldü. Bu çalışma TEDAŞ ile birlikte 12 köyde yürütüldü."

Konuşmaların ardından Uluslararası 8'inci Leylek Şenliği, doğa severlerin göl çevresindeki köy gezileri ile sürdü. Köye gelenlere ellerindeki dürbünleri ve kameraları ile leylekleri izledi.



ST,FK(FK/COŞ)