Leyla Zana, Avrupa'da Kürtçe yayımlanan 'Rudaw Gazetesi'nde yayımlanan açıklamasında, İmralı'da çarptırıldığı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'dan 9 aydır haber alınamadığını ileri sürdü. Mesut Barzani'nin geçen ay Türkiye'ye yaptığı ziyarette bunu dile getirmemesini eleştiren Zana, "Ben bu konuda bütün Kürt grupları eleştiriyorum. Kuzey ve güneyde Kürtler onun serbest bırakılmasını istiyor. Irak Kürdistanı liderleri güçlü ülkelere ziyaretler sırasında, Öcalan'ın serbest bırakılmasını talep etmelidir. 9 aydır kendisinden haber alınamıyor" dedi.

Leyla Zana, Kürt sorununun çözümünde ortaya atılan federasyon veya özerklik tartışmalarının devam ettiğini, bu tartışmaların başarılı olması için siyasetçiler ile halkın istemlerinin aynı olması gerektiğini söyledi. Avrupa Parlamentosu'nun 2011 yılında bu konuda konuştuğunu, Kürtlerin kendi kaderini belirleme hakkına sahip olması gerektiğini de söyleyen Zana, şöyle dedi:

"Kürt sorunu televizyonda Kürtçe program yapmak ile çözülmez. İhtiyacımız olan demokrasi ve Kürt ulusunun gelişmesini sağlamak amacıyla yurt içinde ve dışında seslerin ortaklaştırılmasıdır. Kürtlerin talepleri konusunda yapılacak bir referandum belirleyici olacaktır."

Türkiye'de 130 bin Kürdün cezaevinde olduğunu, bunların 10 bininin siyasi nedenlerle tutuklu olduğunu ileri süren Leyla Zana, "Hapiste bulunan 6 milletvekilinin serbest bırakılması bir şey değiştirmez. Kürtlerin varlığının inkar eden her türlü kanunların kaldırılmasını istiyoruz. Türk devleti tek bir din, tek millet, tek dil ve tek kültüre dayalı olmuştur. Yeni bir hukuk yazılmalıdır. Kürtçe, anayasada bir anadil olarak kabul edilmelidir" diye konuştu.



FA(GG/İD)