BDP'nin İstasyon Meydanı'nda düzenlediği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingine, Diyarbakır bağımsız Milletvekili Leyla Zana, BDP Diyarbakır Millektvekili Nursel Aydoğan ve yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Polisin geniş güvenlik önlemleri alıdığı mitingte sık sık Türkçe ve Kürtçe, 'Öcalan'a özgürlük' sloganları ataldı. Miting sırasında iki ayrı noktaya yüzü kapalı iki genç tarafından PKK'yı simgeleyen flama asıldığı görüldü.

'KÜRT HALKININ DİLİNİ ALLAH YARATTI'

Mitingde Kürtçe konuşan Leyla Zana, Kürt kadınlarının çalışkan olduğunu, soğuk havada burada olmalarının bunun göstergesi olduğunu söyledi. Kadınların gücünün bütün zulüm kilitlerini kıracağını savunan Zana şöyle konuştu:

"Bugün Diyarbakır Cezaevi'nde kadınlar özgürlük dayanışması içerisinde. Kadın haklarına ne kadar sahip çıkarsa, onun bedelini o kadar iyi alır. Dil ne kadar yumuşaksa, bir o kadar da serttir. Kimse Allah'ın yarattığı bir şeyin karşısında duramaz. Kürt halkının dilini Allah yaratmıştır. Bunları hiçbir güç ve kuvvet sizden alamaz. Sizlerin bir gün özgür olacağınıza inanıyorum."

'BU TOPRAKLARA BARIŞ GELECEK'

Leyla Zana, adını vermeden PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ı kast ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aydınlık beyinlerinizle ve bu mücadelenizi yükselterek, liderinizi de aranıza getirirsiniz.  Barış dilinizle cezaevi kapılarını açarak, tutuklularınızı aranıza getireceksiniz. Dünya halkları gibi onurlu bir yaşam sürdüreceksiniz. Bu vatana barış gelecek. Ben buna inanıyorum. Hiç bir yerinde zulüm dünyanın sonuna kadar devam etmemiştir. Bugünkü zulüm yarın sona erecek. Baharın başlangıcı gibi, baharın renkleri gibi, bu topraklara da barış gelecek ve renklenecek. Dağdaki ve buradaki çocuklarınızın hepsi sizinle elele verecek, sizinle birlikte geleceğin mücadelesini verecek. Hep birlikte bu topraklarda yeni bir yaşam getirecekler, yeni bir hayat getirecekler. Buna inanıyorum, siz de inanın. İnanıyorum ki, özgür yaşamın bedeli ödenmiştir, özgürlük mutlaka gelecek. Başbakan da, Türkiye Devleti de iyi bilmelidir ki, bu haklar bugün değilse, yarın verilecek." AYDOĞAN: İMRALI'NIN KAPILARINI AÇIN

Mitingte daha sonra söz alan BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan da, kadınlar özgürleşinceye, siyasal talepleri yerine getirilinceye kadar alanlarda olmaya, direnmeye devam edeceklerini belirtti. Aydoğan sunları söyledi:

"Kürt sorununun çözümü için en önemli tek aktör olarak gördüğümüz sayın Öcalan'a özgürlük istemek için alanlardayız. Ortadoğu yeniden şekilleniyor. Ortadoğu yeniden dizayn ediliyor. İşte bu dizaynda Kürtlerin bir talebi var. Diyorlar ki, Ortadoğu yeniden dizayn edilirken, biz de bu dizayn içerisinde kendi kimliğimizle, kültürümüzle anadilimizle yaşamak istiyoruz. 'Biz statü istiyoruz, demokrasi içinde yaşamak istiyoruz' diyorlar. İşte bu dizaynda Kürtlere yer vermemek için, bir statü tanımamak için Sayın Öcalan 7 aydır İmralı Cezaevi'nde ağırlaştırılmış bir tecrit altında tutuluyor. Biz kadınlar bir insanlık suçu olan bu tecridi şiddetle protesto ediyoruz. Eğer bu ülkede Kürt sorunu çözülecekse, İmralı'nın kapılarını açın. Sayın Öcalan'ın özgürlüğüne giden, İmralı'nın kapılarını açın."

'ADIM ATILMAZSA ÇATIŞMALI SÜREÇ BAŞLAYACAK'

Kürt sorununun çözümü yönünde bir adım atılmazsa çatışmalı sürecin başlayacağını iddia eden Nursel Aydoğan şöyle devam etti:

"Çatışmalı süreç yeni ölümler, yeni kayıplar, Türk ve Kürt halklarının gencecik çocuklarının yaşamını yitirmesi demek. Biz kadınlar çözüm ve barış istiyoruz. Bunun için mücadele ediyoruz ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Eğer bu mücadelenin öncülüğünü kadınlar yapıyorsa, AKP iktidarı, sistem ve devleti yönetenler şunu bilmeliler ki, bu mücadele mutlak kazanılacak bir mücadeledir. Kadının öncülük ettiği ve yürüttüğü mücadele, mutlak kazanılacak bir mücadeledir."

YÜRÜYÜŞE POLİS İZİN VERMEDİ

Mitingin bitmesi ile BDP yöneticilerinin öncülüğünde kalabalık grup İstasyon Caddesi'nden Belediye Konukevi'nin önüne doğru yürüyüşe geçmek istedi. Bir süre yürüyen kalabalık arama noktasının bulunduğu bariyerlerin önünde polis tarafından durduruldu. Buradan kalabalığa dağılmaları yönünde uyarı yapılırken, polis müdürleri BDP yöneticileriyle konuşarak yürüyüşe izin verilmeyeceğini bildirdi. Kısa süren tartışmanın ardından grup geri dönerek İstasyon Viyadüğü'nden geçip Devlet Konukevi önüne gitmeye çalıştı. Bu sırada Bağlar Polis Merkezi önünde geniş güvenlik önlemi alındı.

BB,FB(GG/COŞ)