Levent Kırca, dün akşam Atatürkçü Düşünce Derneği Akçakoca Şubesi'nin organizasyonu ile Öğretmenevi'nde 'Azınlık' adlı oyununu sergiledi. Salon tamamen dolarken, Levent Kırca 90'uncu kez sergilenen oyunun sonunda ayakta alkışlandı. Levent Kırca oyunun ardından gençlerle sohbet ederek fotoğraf çektirdi.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Levent Kırca, Türkiye'de çağdaşlık, özgürlük ve Atatürkçülüğün tehdit altında olduğunu belirterek, "Sanatçı arkadaşlarımıza benim sözüm; bugün Türkiye Cumhuriyeti tehdit altındadır. Bugün Türkiye'de özgürlük, çağdaşlık, Atatürkçülük tehdit altındadır. Türk gençleri yasaklıdır, tutukludur. Türk ordusu tehdit altındadır, hapishanelerdedir. Sanatçı dediğimiz kişi aydın olmak mecburiyetindedir. Ülkesini düşünmek mecburiyetindedir, Atatürkçü olmak mecburiyetindedir. Bunun dışında olanlar sadece günlük menfaatleri için hükümeti ödüllendiriyorlar. TRT'de, şurada burada program yapıyorlar. Niye biz TRT'nin önünden geçemiyoruz, diğer televizyonlara çıkamıyoruz. Eğer ayrıca bir mücadele vermek gerekiyorsa bu demokratik mücadele olmalı. Bu sandıkta verilmeli. Bu benim fikrimdir. Ben bu duruma müdahale etmeyen ne kadar sanatçı varsa hepsini kınıyorum. Yarın tüh diyeceklerinden eminim. Çünkü bunların çoğu cahil. Başlarına ne geleceklerinden haberleri yok. Bugün yandaşlar üç-beş kuruş için döneklik yapıyorlar. Ben de son bir dönme şansı veriyorum onlara. Atatürk'e dönsünler, cumhuriyete dönsünler, bize dönsünler onlara ihtiyacımız var" dedi.

Levent Kırca, "Türkiye'nin geleceğini nasıl görüyürsunuz?" sorusunu ise, "Ben mesleğim açısından bakacak olursam sanatsız günler bekliyor. Çünkü tüm gerici yönetim, gerici hükümetler sanatı istemez. Sanat aydınlık işidir. Sanat çağdaşlaştırır, sanat ileri götürür, geri götürmez. Siz eğer ülkeyi geri götürmek istiyorsanız burada sanata ihtiyacınız yoktur. Bilakis sanatı susturursunuz, televizyonları, gazeteleri susturursunuz. Çünkü suskun, başı önünde eğik, hiç sesini çıkarmayan, muhalefet yapmayan bir ülke insanını ihtiyacınız vardır. Önümüzdeki günler biraz bunu getirecek gibi görünüyor. Şu anda da biraz ucunu görmüş durumdayız bu durumun" diyerek cevapladı.



AY(MÇ/AAA)