Tekstilden sonra mermer üretimi ve ihracatında da Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olan Denizli'de, mermer işlemenin yeni olmadığı, Roma Dönemi’nde de bölgedeki insanların mermer kesme ve işleme çalışması yaptığı ortaya çıktı. Denizli Belediyesi’nin desteğiyle Laodikya antik kentinde Pamukkale Üniversitesi tarafından yürütülen kazı çalışmalarında mermer atölyesi gün yüzüne çıkarıldı. Roma Dönemi’ne ait olduğu ve yaklaşık 1500 yıllık olduğu belirlenen mermer atölyesinde tel, kum ve su ile mermer kaplamaların kesildiği belirlendi. Laodikya Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, insanoğlunun ilk kullandığı teknolojide su gücünden yararlandığını belirterek, şöyle dedi:

"Ortaya çıkardığımız mermer atölyesinde su gücünden bir çarkın çalıştırıldığı, bu çarkın millere bağlı olduğunu ve millerin ileri geri sürtünmesiyle, tel, kum ve su ile burada mermer kaplamaların kesildiğini tespit ettik. Ortaya çıkardığımız buluntularda hem suyun nasıl aktığını ve suyun aktığı kanalı görebiliyoruz."

Roma İmparatorluğu dönemine ait sütun ve blokların bölgeye getirildiğini, buldukları atölyede çok ince ve zahmetli bir yöntemle kesildiğini belirten Prof. Dr. Celal Şimşek, şöyle dedi:

"Buluntularla bölgede mermer kesme işleminin yapıldığını söyleyebiliriz. Bulduğumuz  yaklaşık 1500 yıllık bir atölye. Özellikle Denizli'de mermer işçiliğinin ne kadar ileride olduğunu görüyoruz. Bu teknolojinin de binlerce yıl öncesine kadar dayandığını söyleyebiliriz."

Mısır'dan Nil Nehri kanalıyla Akdeniz üzerinden bölgeye granit sütunlar getirildiğini belirten Şimşek, şöyle konuştu:

"Bu örnekler bu bölgede mermer teknolojisinin binlerce yıl öncesine dayandığını gösteriyor. Çünkü bu vadi insanları, binlerce yıl öncesinde mermere şekiller verip, güzel ev, tapınak ve hamamlar yaptılar. Biz bunları gün yüzüne çıkardığımız için mutluyuz."

Şimşek, bulunan mermer kesme atölyesinin Ürdün ve Efes'ten sonra üçüncü mermer kesme atölyesi olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.



ONB(İÖ/İD)