Laodikya Antik Kenti'nde 2012 yılı kazı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında yapılan kazı çalışmaları kapsamında geçen aylarda antik dönemin en büyük kutsal alanı bulundu. Kazı çalışmalarının ağırlık verildiği kutsal alanda ağırlığı 12 tonu bulan yaklaşık 15 metre yüksekliğinde dev sütunlar birleştirilerek ayağa kaldırılmaya başlandı. Kazılarda bulunan sikkelerin üzerinde kutsal alanın kabartmasının bulunduğu ve üç ayrı tapınaktan oluştuğu ortaya çıktı. Kutsal alanda bulunan üç ayrı tapınaktan birinin antik dönemin baş tanrısı Zeus’a, ikincisinin ise dokuma tanrıçası Athena’ya ait olduğu belirlendi. Üçüncü tapınağın ise hangi tanrı için yapıldığı kazı çalışmalarında bulunan eserlerden ortaya çıkacak.

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, antik kentte bulunan eserlerle Denizli dokuma tarihinin 4 bin yıl öncesine kadar dayandığını söyledi. Yapılan kazı çalışmalarında dokuma tanrıçası Athena’ya adanmış tapınak bulduklarını belirten Prof. Dr. Şimşek, "Daha önce ortayla çıkardığımız 250’ye 100 metrelik kutsal alanda, antik dönemde basılmış Laodikya sikkelerinden öğrendiğimiz kadarıyla üç ayrı tapınak bulunuyor. Biri baştanrı Zeus’a ait diğeri ise dokuma tanrıçası Athena’ya ait, üçüncü tapınağın hangi tanrıya ait olduğunu araştırıyoruz. M.S. 4. Yüzyıl'da imparator Konstantin döneminde yapılan düzenlemede, bölgede Hırıstiyanlık kabul edilince tapınak yıkılmış ve eserler farklı amaçlar için kullanılmış. Dünyada ilk kez belki de sütun yiv arasında 6’ya 18 santimetre boyutlarında dokuma tanrıçası Athena’nın büstünün yerleştirilmiş olmasıdır. Yaklaşık olarak yerden 5.5 metre yüksekliğinde sütuna yapılmış. Burada yer alan tapınaklardan birinin dokuma tanrıçası Athena için adanmış olduğunu kesin olarak söyleyebiliriz. Yazıtlardan da öğrendiğimiz kadarıyla Athena için festivaller düzenleniyormuş" dedi.

Laodikya’da 4 bin yıl önce üretilen dokumaların antik dönemde ihraç edildiğini ifade eden Prof. Dr. Şimşek, "Daha önce boyahane ile o dönemde kullanılan 4 bin yıl öncesine dayanan dokuma tezgah ağırlıkları bulmuştuk. Kumaşların boyanmasında elde edilen sistemin nasıl yapıldığını ortaya çıkardık. Burası dokuma kenti, zenginliğinin büyük kısmını buradan elde ediyor ve dokumaya borçlu. Antik kentte dokunan ürünlerin antik dünyaya ihraç edildiğini arkeolojik verilerle de doğrulanıyor. Bu Denizli için önemli bir buluş" diye konuştu.



RÇ(İÖ/SS)