Rektör Prof. Dr. Laçiner, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97'nci yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, Çanakkale’nin hem Türkler, hem de dünya açısından çok önemli bir savaş olduğunu belirtti. Burada bir destan yazıldığını kaydeden Rektör Laçiner, “Emin olunuz bu destan dünyanın ilk doğu batı savaşı olarak bilinen Truva savaşından dahi daha etkileyicidir. Dünyanın en büyük devletleri, süper güçleri küçük bir kara parçasını ele geçirebilmek için karadan, denizden ve havadan saldırmışlardır. Bu açıdan Çanakkale Savaşları dünya savaş tarihinde özel bir yer tutar. Bu üç unsurun bu kadar kapsamlı olarak bir savaşta aynı anda kullanıldığı ilk savaş Çanakkale'dir” dedi.

Çanakkale Boğazı önüne gelen silahlar ve araçların o dönem dünyasının en gelişmiş teknolojilerini temsil ettiğini hatırlatan Prof.Dr. Laçiner, “Bu anlamda Çanakkale modern tarihimizde kazandığımız en büyük başarıyı da temsil eder. Bu başarının altında akıl ve iman gücü vardır. Mesele vatan savunması olunca milletin tüm unsurları kahramanca ve umutsuzluğa düşmeden canlarını ortaya koyabilmiştir. Fakat Çanakkale sadece imanla kazanılmış bir zafer de değildir. Çanakkale Zaferi'nde stratejinin rolü ve akıl oyunları da unutulmamalıdır. Yeri geldiğinde öleceğini bile bile, tam bir teslimiyet içinde siperinden çıkan Türk askeri bu sarsılmaz imanına ek olarak aklını da kullanmış ve strateji konusunda dünyanın en büyük devletlerine adeta strateji dersleri vermiştir” dedi.

Çanakkale'nin Osmanlı'nın son zaferi olduğu gibi Cumhuriyet'in de tohumlarının atıldığı yer olduğunu ifade eden Prof.Dr. Laçiner, vatan savunmasının en çarpıcı örneklerinin yazıldığı Çanakkale'deki ruhun Kurtuluş Savaşı'nı da ateşlediğini vurguladı. Prof.Dr. Laçiner, “Çanakkale adeta Türk milletinin yeniden tanımlandığı yer olmuştur. Çanakkale etnisite, kan ve ırk temelli bir milliyetçilik yerine ortak yaşama idealleri ile hareket eden, yanındakinin dilini, memleketini, mezhebini veya ideolojisini hatırına bile getirmeyen Mehmetçiklerin kucaklaşmasıyla ortaya çıkan bir milletin verdiği bir savaştır. Bundan alınacak pek çok dersler vardır” dedi.

Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümüne yaklaşıldığını ifade eden Rektör Laçiner, “Cumhuriyet'in 100'üncü yıldönümü olan 2023'e gelmeden Çanakkale Ruhu'nu anlamak ve geliştirmek, bunu Cumhuriyet'in ruhu haline getirmek zorundayız. Çanakkale'de başarıyı getiren iman, azim, kararlılık, akıl ve sabrı sadece savaş alanlarında değil başta eğitim ve bilim olmak üzere, hayatın her alanında göstermeliyiz. Eğer yeniden bir Çanakkale Savaşı daha yaşamak istemiyorsak Çanakkale Ruhu'nu gündelik hayatımıza da taşımalıyız. Çanakkale'de şehit olan yüzbinleri, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere onların komutanlarını, onlara fedakarca destek veren cephe gerisi insanlarımızı şükran ile anıyorum. Ruhları şad olsun” dedi.



ES(İÖ/AAA)