Kybele Antik Gemisi, Fransa’da düzenlenen “Türkiye Mevsimi” etkinliklerine katılmak üzere 7 Haziran 2009 tarihinde Foça’dan yola çıktı. Antik çağda takip edilen rotaları izleyerek Yunanistan ve İtalya limanlarına uğrayarak 54 gün sonra Fransa’nın Marsilya Limanı’na ulaştı. Projenin başladığı günlerden itibaren Türkiye karşıtı lobilerin hedefi haline gelen Kybele, aynı yıl 23 Ekim’de Marsilya Limanı’nda batırıldı. Ekibin projeyi sürdürme inadı ve kararlılığı ile 4 gün sonra Kybele tekrar yüzdürüldü. 2 Mart 2010 tarihinde, Turkonlıne firmasına ait Murat K. adlı konteyner gemisiyle yola çıkan Kybele, Türkiye’ye getirilip, İstanbul Pendik’teki Marin Türk’e çekilip, onarıldı. 2010 yılında, “Istanbul Avrupa Kültür Başkenti” etkinlikleri,İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezuniyet Töreni ve Kabotaj Bayramı kutlamalarına katıldı.

FOÇA’YA 8 GÜNDE GELDİ

İki yıldır İstanbul’de bekleyen gemi, 30 Ağustos’ta ilk yolculuğuna başladığı Foça’ya dönmek üzere yola çıktı. Antik gemi, 8 günlük yolcuğun ardından Foça’ya ulaştı. CHP’li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin tarafından karşılanan Kybele’nin yarın başlayacak ve 3 gün sürecek Foça Kültür ve Sanat Festivali etkinliklerine katılacağı bildirildi. Kybele’nin eğlence ve konser bölümleri iptal edilen festivalin ardından Urla’ya döneceği öğrenildi.

“DİASPORAYI İKİYE BÖLEN PROJE”

Arkeolog Osman Erkurt Kybele’nin asıl amacının Foça’yı ve Türkiye’yi tanıtmak olduğunu söyledi. Erkurt, “Kybele yapıldığı günden beri amacına uygun olarak Foça’yı ve ülkemizi olumlu şekilde tanıtmaya devam ediyor. Foça Marsilya yolculuğumuz sırasında Yunanistan ve İtalya limanlarında öylesine iyi ve samimi olarak karşılandık ki kendimizi yurdumuzda, evimizde hissettik. Çok güzel şeyler duyduk. Marsilya’da İstanbul Ticaret Odası mensupları ve Fransız meslektaşlarını buluşturan bir mekan oldu. Buradaki tatsız olay bile Fransız gazetelerinde lehimize haberlerin çıkmasına neden oldu. Tarih ve kültürün insanlığın ortak malı olduğu, yapılanın çok yanlış ve affedilmez olduğu vurgulandı. Hatta oralarda “Diasporayı İkiye Bölen Proje” olarak bile tanımlandı. Biz bu kötü olaylarla değil dostluk ve barışla ve Foça’yla anılmak için yola çıktık” dedi.

Teknede eşi Mualla Erkut’la birlikte 6 kişilik bir ekip olduklarını belirten Erkurt, “İstanbul’dan hava şartlarına bağlı olarak zaman zaman bir teknenin yardımıyla, çoğunlukla da yelken açarak Foça’ya ulaştık. Teknede her hizmeti paylaşarak birlikte yaptık” diye konuştu.

URLA'DA YAPTIRILDI

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Hayat Erkanal’ın Onursal Başkanlığı’nda proje başkanlığını Arkeolog Osman Erkurt’un yaptığı projede yer alan Kybele Antik Gemisi, 360 derece Tarih Araştırmaları Grubu’nca aslına uygun olarak Urla’da yaptırılmıştı.



SG(İÖ/AK)