Van'da yaşanan Richter ölçeğine göre 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından depremzedelerin barınmaları için İHH İnsani Yardım Vakfı'nın yaptığı ve merkezi Kuveyt'te bulunan IICO yardım kuruluşunun da destek verdiği 550 konteynerin bulunduğu İHH Geçici Konteyner Kent yapıldı.  Temsili açılışı ve anahtar teslimi yapılan konteyner kent; 400’ü konteyner, 100'ü 12 metrekare ve 50 adedi 24 metre kare prefabrikten oluşuyor. Bin 300 kişinin yaşadığı konteyner kentte 450 konutun tahsisi yapıldı, 100 tanesinin ise birkaç gün içinde belirlenen kişilere verileceği belirtildi.

ÇİÇEKLE KARŞILADILAR

Açılışa, Kuveyt'ten gelen Bakan ve Kralın danışmanı Dr. Abdullah Al Maatoq, Kuveyt Türkiye Büyükelçisi Abdullah El Duyweakh, IICO Genel Müdür Yardımcısı Ayad Al Sharekh , İHH Başkan Yardımcısı Durmuş Aydın, İHH Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Oruç ve konteynerda barınan depremzedeler katıldı. Kuveyt'ten gelenleri Vanlı depremzedeler çiçeklerle karşıladı.

Açılış konuşmasını yapan İHH Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Oruç, yapılan konteyner kentte Kuveyt'in büyük emeğinin olduğunu söyledi. Oruç, "Fakat onun yanında dünyanın dört bir yanından kardeşlerimizin destekleri ve emekleri var. Bugün, İnşallah bundan daha iyi şartları dünyadaki bütün müslüman kardeşlerimizle yaşamayı nasip etsin" dedi.

"KRALIMIZ VAN'A GİTMEMİZİ EMRETTİ"

Kuveyt'ten gelen bakan ve emirin yardım danışmanı Dr. Abdullah Al Maatoq da , Van'da deprem meydana geldiği zaman krallarının kendilerine Van'a gitmelerini istediklerini belirterek, "Van'da bu olay meydana geldiği zaman kralımız bize ilk olarak buraya gelmemizi emretti. Burada ihtiyaç sahiplerini bulup onlara yardım etmemizi istedi. Buradakilerine evler yapalım ve ihtiyaç olan şeyleri yapmamızı istemişti. Bizde elimizden geldiği kadar bunları yapmaya çalışıyoruz. Ankara va Kuveyt büyükelçilerine ve İHH yönetimine de teşekkür etmek istiyorum. İlk olarak o an ihtiyaç olan konteynerleri yapmak istedik. Çünkü o anda barınma sorunu vardı. Fakat daha sonrada kalıcı konutlar için yardımlarımız devam edecek" diye konuştu.

Daha sonra konteyner kentin temsili anahtar teslimi ve açılışı yapıldı. Kuveyt'ten gelen Dr. Abdullah Al Maatoq, konteynerları gezerek depremzede Vanlıların misafiri oldu. Kuveyt'ten gelen bakanla yakından ilgilenen depremzedeler ikramlarda bulundu. Konteyner kent hakkında bilgiler alan Kuveytli yetkililer daha sonra buradan ayrıldı.