Aydın Valiliği’ne gelen bir ihbar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. Gıda denetmenleri, kaçak domuz eti satıldığı iddia edilen otellerde inceleme yaptı. Otellerden alınan tüketime hazır et örneklerinin yapılan incelenmesinde domuz eti oldukları tespit edildi. Araştırmalar sonucu, etlerin Koçarlı İlçesi’nde avcılar tarafından kaçak avlanma sonucu öldürülen domuzların Timinciler Köyü Muhtarı Mevlüt T. ve veteriner hekim Tanju Y. tarafından yetki aşılarak hazırlanan menşei şahadetnamesiyle kontrol edilmiş gibi otellere satıldığı ortaya çıktı.

 2 şüphelinin toplam bin 500 kilo kaçak domuz eti için birden fazla menşei şahadetname düzenlediği ortaya çıktı. Bu etlerden 330 kilogramının Didim ve 20 kilogramının da yapılan denetimler sonucu Kuşadası'ndaki iki ayrı otelde ortaya çıktığı açıklanırken, geriye kalan bin 150 kilogram kaçak domuz etinin nerelere satıldığı ve tüketilip tüketilmediğinin araştırıldığı belirtildi.

KAÇAK ET SATAN AFİŞE EDİLECEK

Aydın Valisi Kerem Al, konuyla ilgili olarak makamında basın toplantısı düzenledi. Vali Al, “Kaçak domuz eti satışıyla ilgili iki örnek tespit ettik. Kaçak ve ne şekilde avlandığı belli olmayan domuz etleri lokanta ve otellerde satışa sunuluyor. Tespiti yapıldı, analizler sonuçlandı. Bu işi ticaret amacıyla yapan avcılar. Bu kaçak etleri çok rahat bir şekilde satan insanlarımız var. Bu hiçbir şekilde kabul edilecek bir olay değil. En etkin yaptırımları uygulayacağız. Didim'de ve en son Kuşadası'nda bir örneğe rastlandı. Bunları afişe edeceğiz, toplumda bilinsinler” dedi.

YAPANIN YANINA KAR KALMAYACAK

Domuz eti satışının yasak olmadığını, ancak bazı kuralları olduğuna işaret eden Vali Al, “Yaban domuzunun avlanmasının, satışının ayrıca kuralları var. Bunlar hiçbir kurala tabi olmadan, vatandaşı bilgilendirmeden rastgele ve hoyratça satış yapıyorlar. Bu konuda teşkilatımız daha etkin bir şekilde gıda denetimleri yapacak. Kapatma dahil en sert yaptırımları uygulayacağız. Ayrıca kaçak avlanıp, bu işi ticarete döken avcılarla ilgili yaptırımlarımız olacak” diye konuştu.

MUHTAR VE VETERİNER YETKİSİNİ AŞTI

Didim ve Kuşadası’nda tespit edilen kaçak domuz etlerinin piyasaya sürülüş şeklinin düşündürücü olduğunu söyleyen Vali Al, “Koçarlı’da bir muhtar, kaçak domuz etlerine ilişkin bin 500 kiloluk bir menşei şahadetnamesi düzenliyor. Böyle bir yetkisi de yok. Özel bir veteriner tarafından kontrol edilmiş gibi gösteriliyor ve ilgili yerlere satılıyor. Kaçak avlanma zaten yasak. Domuz avlanmış olsa bile bunun kamuya ait bir mezbahada görülmesi lazım. Buna göre işlem yapılması lazım. Ama bu örneklerde bunların hiç biri yok. Muhtar hakkında ve veteriner hakkında ve tüm suçlular hakkında gerekli işlemler yapılacak” dedi.



CU (İÖ/RT)