Kuşadası Ticaret Odası salonunda düzenlenen toplantıya, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, Gıda ve Yem Şube Müdürü Ferhat Aydoğdu, Kuşadası, Didim ve Söke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri Hasan Göçmen, İsmail Efe ve Mehmet Ali Körlü, Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Filiz Kök, gıda denetçileri, veterinerler, zabıta memurları ve sivil toplum kuruluşları yetkilileri katıldı.

Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, toplantıya katılanlara konuyla ilgili bilgi verdi. Öncelikli olarak turistik oteller ve restoranlarda, illegal yollarla elde edilen başta domuz ve tek tırnaklı hayvan etlerinin tüketilmesinin önüne geçilmesi için çok sıkı denetimler yapacaklarını söyledi. Aksine hareket edenler hakkında en yüksek cezai yaptırımların uygulanacağını anlatan Köksal, yerli tüketiciye domuz etinin dana, yabancılara ise koyun ve keçi etinin domuz diye verilmesine izin vermeyeceklerini kaydetti. Köksal, şöyle konuştu:

"Alışkanlıkları ve kültürleri nedeniyle yabancı turistlerin domuz eti tercih etmeleri gayet doğal. Gerekli yasal prosedürler yerine getirilmek suretiyle otel veya restoranlarda domuz eti kullanılmasının önünde bir engel yok. Ancak bu tür etlerin dana etiymiş gibi veya yabancı müşterilere yönelik olarak dana koyun etlerinin de domuz etiymiş gibi, tüketicileri kandırmaya yönelik olarak kullanılmasının önüne geçilmesi için gerekli denetimler yapılacak. Yerli ve yabancı tüketicinin eşit şekilde korunması gerekiyor. Fiyat farkı nedeniyle bu tür illegal yollara başvuran işletmeler bulunabilir. Ancak hiçbir işletmenin daha çok para kazanma adına hiçbir tüketiciyi kandırmaya hakkı yok. Dana eti veya kuzu eti diye domuz vb. farklı hayvan etlerinin tüketiciye sunulması, ticari ahlaka ve insanlığa sığmaz. Denetimlerde gerek etlerden gerekse hazırlanan yemeklerden numune alınacak ve tahlil edilecek. Olumsuzluk rastlanan işletmelere her türlü cezai yaptırım uygulanacak."

Gıda sektörünün temsilcileri ise Çanakkale'den Alanya'ya kadar sahil kesiminde her gün binlerce ton kaçak et veya yabani domuz satıldığını dile getirdi. Aşçılar ve restoran yetkilileri, domuz etinde kesim zinciri oluşturulmasını isteyerek, "Domuz çiftliği kurmak, yetiştirmek, avlamak serbest ancak bir kesim zinciri yok. Dolayısıyla domuzlar illegal yöntemlerle kesilerek piyasaya sunuluyor. Domuz mezbahalarının kurulması gerekiyor. Bugün birçok iyi niyetli olmayan işletmelerde domuz etleri dana veya koyun eti gibi sunuluyor. Usta bir aşçı etler arasında fark kalmayacak şekilde sunumunu yapabilir. Özellikle kıymada hiç belli olmaz. Eğer insanların önüne yasal yollarla gelirse, özellikle domuz tüketicisine daha açık ve şeffaf bir şekilde sunulur. Ortada sorun da kalmaz" diye konuştu.



LS(AÖ/SS)