Kuşadası 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, TCK’nın 257/1’nci maddesini içeren 'Görevi kötüye kullanmak' suçundan haklarında 3 yıla kadar hapis cezası istenen tutuksuz sanıklar Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, eski Ulaştırma Müdürü Ali Kasabalı ile Zabıta Müdürü Hüseyin Akman ve davacı Haldun Haşmet Aysan katıldı. Duruşmada, hakimin neden düzenli olarak otoparkların denetimini yapmadıkları sorması üzerine Belediye Başkanı Altungün, otoparkların hangi sıklıkta denetleneceği ile ilgili bir meclis kararı olmadığını belirtip, "Genellikle şikayet üzerine denetimler yapıyoruz. Fazla ücret alındığıyla ilgili şikayetler incelenerek gerekli işlemler yapıldı" dedi.

Sanıklardan Ali Kasabalı ile Hüseyin Akman da iş yüklerinin ağır olduğunu ifade edip, "Otopark çalışanlarının tümünün denetlenmesinin mümkün değil. Şikayetlerin sayısı ise 15- 20’yi geçmez. Belediyenin coğrafi konumu itibariyle geniş bir alana sahip olması, otoparkların fazlalığı, buna karşın personel azlığı yüzünden denetimleri zamanında yapamadık" diyerek, kendilerini savundu.

'HER SEFERDE FARKLI FİYAT'

Davacı Haldun Haşmet Aysan ise, aracını her otoparka bırakışında farklı bir fiyat tarifesi uygulandığını ileri sürerek şunları söyledi:

"Belediye 260 araçlık park yeri ihale etti. Ancak, buna rağmen Kuşadası’nın bir çok yeri otopark haline getirildi. Maruz kaldığım uygulamalar kadar, kamunun zararı sözkonusu. Yol kenarları kamuya açıktır. Ancak, belediye uygulamasında bu yerlerden ücret alınarak alınarak, kamusal faaliyetin yürütülmesi kararı almış. Bu yerlerden talep edilen fazla ücret, kamuya fazlalık olarak dönmüyor, kamu zararı meydana geliyor. Eleman yetersizliğine katılmıyorum. Otopark şirketinin 30 çalışanı var. Bunların denetimi bir saat içerisinde gerçekleştirilebilir. Ayrıca ihale şartnamesinde 'iki kez fazla ücret talebi ihalenin feshine neden olur' hükmü var. 260 araç için ihale yapılmışken, bu gün bu sayı bin'i aşmıştır."

Mahkeme ifadelerin alınmasını ardından denetim raporlarının gönderilmesini isteyip, duruşmayı erteledi.



LS(İÖ/COŞ)