Kadınlar Denizi mahallesi Kemer Tepe bölgesinde bir inşaat firmasının site yapımı için başlattığı kazı, apartmanları tehlikeye attı. İnşaat firmasının istinat duvarı yapmadan başlattığı kazı, yaklaşık 25 metre yüksekliğinde bir uçurum oluşturdu. Önceki gün şiddetli yağışların ardından kazı alanının üzerinde bulunan Şehit Pilot Yüzbaşı Akgün Sezginer Caddesi'nde yarıklar oluştu. Şehir içi minibüs güzergahındaki cadde, mahalle sakinlerinin şikayeti üzerine trafiğe kapatıldı. Caddenin kenarındaki Denizyıldızı, Yalıkent, Nurettin Bey, İstanköylü, Ahmet Cengiz ve Sunrice sitelerindeki yaklaşık 200 dairede oturanlar, şikayette bulundu. Belediye zabıtalarının gelmesi üzerine inşaat firması kayma olan bölgeye naylon serdi.

'NAYLON, TOPRAK KAYMASINI DURDURUR MU?'

Denizyıldızı Sitesi Yöneticisi Süleyman Er, Kuşadası Belediyesi’ne geçen 19 Ekim’de ayrıntılı bir dilekçe vererek sorunu anlattıklarını ve göçüğün buradaki siteleri vurabileceğini ifade ettiklerini söyledi. Er şöyle dedi:

"Bu cadde imar planına göre 14 metre olması gerekirken, 7 metre bırakıldı. İstinat duvarı olmadan inşaata başlandı. Bu bölgede 5 kattan fazla bina yokken, burada 8 katlı binalara izin verilmiş. Burası deprem ve heyelan bölgesi. Yolda oluşan yarıkları sabah saatlerinde beton ile kapatmaya çalışıyorlar. Kayan bölgeyi naylonla kamufle ediyorlar. Bu naylon toprak kaymasını durdurur mu? Bununla örtüp kimsenin rezaleti görmesini istemiyorlar."

'KİLLİ YUMUŞAK TOPRAK' 

İstanköylü sitesi sakinlerinden Cemil Karagöz de, bölgede yapılan kazılarda tek bir kaya parçasına rastlanmadığına dikkat çekti. Karagöz, "Burası killi yumuşak toprak. Bunların yaşanacağını bizler sade vatandaşlar olarak gördük. Gittik belediyeyi, yetkilileri, inşaat sahiplerini uyardık. İstinat duvarı yapıldıktan sonra inşaata başlamalarını istedik. Dinlemediler bile. Burada 200 aile var" diyerek tepkisini dile getirdi.

'İSTİNAT DUVARI OLMADAN OLMAZ'

Mimarlar Odası Kuşadası Temsilcisi Ümit Acar, daha önce yaşanan olay üzerine kent Meclisi ve kendileri gibi meslek odalarının harekete geçtiğini kaydetti. Acar, "Kent Meclisi ve bizler belediyeye özellikle heyelana maruz bölgelerde, proje çerçevesinde ruhsat dahilinde istinat duvarı yapılmasını, duvar yapıldıktan sonra inşaata başlanması gerektiğini önerdik. Bu öneri belediye meclisinde karar altına alındı. Ancak bunu uygulamakla yükümlü belediye, buna uymuyor."

Belediye basın bürosu ise, Belediye Başkanı CHP’li Esat Altıngün’ün ilçe dışında olması nedeniyle konuyla ilgili açıklamanın daha sonra yapılacağını belirtti.



LS(İÖ/COŞ)