Kuşadası Belediye Meclisi’nin, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) talebi doğrultusunda 'Doğal Botanik Parkı' olarak ilan ettiği Korumar ile Adakule Otelleri arasındaki kıyı şeridinde, bir süre önce başlattığı bitki envanter çalışmaları devam ediyor. EKODOSD ile Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ali Çelik’in, belediyenin desteğiyle sürdürdüğü envanter çalışmalarında, aralarında 18 orkide türünün de bulunduğu 224 bitki çeşidi saptandı. Yapılan çalışmada doğal yaşam alanında bazı nesli tükenmekte olan yaban hayvanı türlerinin olduğu belirlendi.

Ege Bölgesi’nde asıl yaşadıkları alanlarda bile nadir rastlanan, dünyada nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan küçük kerkenezin bu alanda yuva yaptığını belirlediklerini söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, envanter çalışmalarının 1 yıl süreceğini belirtti. Sürücü, şunları kaydetti:

"Çalışmaların sonunda 400’e yakın bitki varlığının tespit edileceği düşünülmekte. Böylesine önemli bir doğal alanda, bitki türlerinin yanı sıra yaban hayatının da tespitlerini yapmaktayız. Araştırmalarımızda, bölgemizde son yıllarda asıl yaşadığı yer olan Akköy ve Serçin köylerinde bile rastlayamadığımız bir türü Kuşadası’nda tespit ettik. Bu türün varlığı bugüne kadar Kuşadası’nda olduğu bilinmiyordu. Dünyada nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan küçük kerkenezin (Falco naumanni), doğal botanik parkın yarlarında yuva yaptığını gördük. Osmanlı Dönemi’nde çavuşkuşu da denilen ibibik (Upupa epops) kuşunu doğal botanik parkında bu yıl ilk kez tespit ettik. Keskin çığlıkları ile ortalığı ayağa kaldıran alakargalar (Garrulus glandarius) da doğal parktan beslenen kuşlar arasında yer almakta. İlk kez geçen yıl görüntülediğimiz sincaplar, doğal botanik parkındaki palamutları sahiplenen sevimli canlıların başında gelmekte. Alanda yaşayan birçok canlının burada üremesi doğal botanik parkının önemini artırmakta ve gerekli koruma tedbirlerinin alınmasını gerektirmekte."

MAĞARALARDA BİRÇOK CANLI YAŞIYOR

Sürücü, doğal botanik parkın denize doğru inen yarlarındaki mağaralarda birçok canlının yaşadığına dikkat çekti. Sürücü, "Burada sualtı mağaraları da mevcut. Bu mağaralardan birisinde dünyada nesli tehlike altında bulunan en önemli 12 türden birisi olan Akdeniz foku (Monachus monachus) yaşamakta. Zaman zaman Kuşadası sahillerinden de gözlenen Akdeniz foku, alanda nesli yok olma tehdidi yaşayan küçük kerkenezle birlikte en önemli canlılar arasında yer almakta. Doğal Botanik Park kıyısal alanında yapılaşma olmaması ve insan hareketlerinin azlığı, birçok deniz canlısının burada barınmasını ve beslenmesinı sağlıyor. Bu bölgede beslenen önemli canlılar arasında caretta caretta (İribaş Deniz kaplumbağası) ve Chelonia mydas (Yeşil Kaplumbağa) da bulunuyor" diye konuştu.

Bahattin Sürücü, Kuşadası’nda doğal olarak kalabilmiş önemli türlerin yaşadığı tek alanın bu bölge olduğunu dile getirdi. Sürücü, "Burası ortak mirasımız. Bu mirasın ne kadar önemli olduğunu herkesin fark etmesi için yedi yıldır uğraş veriyoruz. Kuşadası’nda yaşayan herkesin gelecek nesillere bırakabileceği güzel şeyler de olabilmeli. Bunlardan bir tanesi doğal botanik parkı. İçindeki bitkiler, kara ve deniz canlılarıyla zengin bir ekosistem barındıran bu bölgeye Kuşadası’nda yaşayan herkesin duyarlılık göstermesini ve sahip çıkmasını diliyoruz" dedi.