Haliç'ten Gölbaşı'na deniz uçağı seferlerinin başlamasına kısa süre kala bu kez kuş fotoğrafçıları tepki gösterdi. Ornito Foto Kuş ve Yaban Hayat Fotoğrafçıları Derneği Başkanı Mehmet Gürbüz, deniz uçağı seferlerinin başlaması durumunda Mogan Gölü ve çevresinde ekosistemin bozulabileceğini söyledi. Gürbüz, "Mogan Gölü'ne deniz uçakları inmesi belki Gölbaşı ve Ankara için faydalı olabilir, ama gölde yaşayan canlılar asla unutulmamalı" dedi. Mogan Gölü ve çevresinin 22 Ekim 1990 yılında Çevre Bakanlığı'nın 90/1117 sayılı kararı ile Özel Çevre Koruma alanı ilan edildiğine dikkat çeken Gürbüz, "bu karar varken Mogan Gölüne uçak indirilmesi için hazırlıklar yapılmasını şaşkınlıkla takip ediyoruz" diye konuştu.

227 KUŞ TÜRÜ BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA

Mehmet Gürbüz, uçakların inmesi durumunda Mogan Gölü ve çevresinde yaşayan 227 kuş türünü büyük tehlikenin beklediğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Mogan'a uçaklar inerken, bu kuş türlerinin herhangi birisiyle karşılaşılması durumunda uçak seferleri duracaktır. Bununla birlikte kuşların yok edilmesi için çalışmalar başlayacak. Ayrıca Mogan'da bulunan dikkuyruk ve küçük kerkenez kuşlarının nesilleri dünyada tükenme tehlikesiyle karşı karşıyayken, biz kıymetini bilmiyoruz. Bu kuşlar da uçaklardan oldukça fazla etkilenecek. Gölbaşı'ndaki eko dengenin bozulması, endemik olan ve sadece Gölbaşı'nda yetişen sevgi çiçeğini de olumsuz etkileyecek."

'BU GÖL KORUMA ALTINDA DEĞİL Mİ?'

Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği Başkanı İsa Ömercan da, Mogan Gölü'yle ilgili her türlü tasarrufun daha önceden Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı'nda olduğunu belirtti. Ömercan, "Şu anda bu kurum lağvedildi, ancak koruma mevzuatı halen yürürlükte. Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun bu konuda görüşü alınmamıştır. Bu göl koruma altında değil mi?" diye sorup, uçak inmesinin doğal çevreye zarar vereceğini anlattı.



BT(AY/COŞ)