Ormar ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, Giresun'un Kulakkaya Yaylası'nda düzenlenen Ağaçbaşı şenliğine katıldı. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kurtulmuşlu, şunları söyledi:

“Şu anda güneyde sıcaklık 40 dereceyi geçti. Türkiye’nin büyük bir kısmı yani ormanların yüzde 60’ından fazlası yangın tehlikesiyle karşı karşıya. Ama Orman Genel Müdürlüğü olarak orman yangınlarıyla ilgili Avrupa’da en güçlü, en yaygın teşkilatı olan kurumuz. Şu anda 12 bin tane yangın işçisi, 7 binden fazla iş makinesi ve küçük yangın pikaplarından oluşan teşkilatımızı kurduk. Ayrıca 50 hava aracı, 6 uçak, 14  küçük uçak ve 30 civarında da helikopterimiz mevcut. Bu teşkilatımızla Türkiye’nin her yerindeki yangına 15 dakikada yetişebilmekteyiz."

Kurtulmuşlu, bu sene yangın söndürmek için yeni işçiler alacaklarını da ifade ederek, “Ayrıca dünyada birincilik almış araç takip ve yangın söndürme sistemimiz var. Bir kısım bölgelerde de kameralı yangın gözetleme sistemimiz var. Türkiye’nin ormanlarını hem gözetliyoruz hem haberleşiyoruz. Yangın sayısı artıyor ama yanan alan aldığımız tedbirlerle azaldı. Sadece kendimize değil komşu ülkelere, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, Yugoslavya, Gürcistan, Moskova ve İsrail’e kadar birçok ülkeye yangınla mücadelede destek oluyoruz" diye konuştu.

HK (TM/SSA)