"DİNAMİZMİNİ GÜÇLENDİRECEK OLAN BÖLGE HALKLARININ İŞBİRLİĞİDİR"

HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş ise Irak Genel Sekreteri ile aynı duyuları paylaştığını ifade ederek şunları kaydetti: "Biz bu bölgedeki bütün sorunları dış güçlerin müdahalesine mahal bırakmaksızın bu bölge ülkelerinin kendi içlerindeki çalışmalar ile çözülmesinin en doğru yol olduğu kanaatindeyiz. Bu bölge ülkeleri kendi sorunlarını çözebilecek tecrübeye, birikime ve kararlılığa sahip olmak zorundadırlar. İkinci temel husus da bugün artık herkes biliyor ki; dünyanın en büyük gücü kültür, medeniyet ortak değerler gibi 'yumuşak güç' dediğimiz zenginliktir. Bu bölge ülkeleri de aynı bölgenin aynı kültürel havzanın ortak değerlerine sahip olan insanlarıdır. Dolayısı ile bu bölgedeki sorunların çözümünde bu ortak değerlerimiz ortak kültür havzasının birikimleri işlerimizi kolaylaştıracak en önemli güçtür. Bu bölgenin dinamizmini güçlendirecek olan unsur, bölge halklarının işbirliğidir."

"HALK KIYAMETE KADAR YAŞAYACAK"

Kurtulmuş ayrıca yönetimleri değişse de halkların bölgede baki olacağını belirterek, "Tarihimizde gördük, yönetimler değişiyor, hükümetler değişiyor, başımızdan gitmez zannedilen liderler diktatörler gidiyor. Dün Irak’ta Saddam Hüseyin vardı bugün yok, Mısır’da Hüsnü Mübarek vardı bugün yok, Tunus’ta Zeynel bin Ali vardı bugün yok. Bugün ki Suriye devlet başkanı da belki yarın olmayacak. Sonuç olarak ülkeyi yönetenler değişebilir ancak, Suriye halkı ırak halkı, Türkiye halkı, Irak halkı, İran halkı kıyamete kadar bu bölgede kıyamete kadar yaşayacaklardır. Asıl olan, bu kültürel gücü harekete geçirmektir" şeklinde konuştu.

"IRAK BÜTÜNDÜR"

HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş Irak’ın çok büyük bedeller ödeyerek bu noktaya geldiğini vurgulayarak, Irak’ın bir bütün olduğuna dikkat çekti. Irak halkının büyük bedeller ödeyerek bu noktaya geldiğini belirten Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

Yıllarca Saddam Hüseyin’in ağır zulümleri ile inim inim inledi, arkasından bir işgal ile karşı karşıya kaldı. Yaklaşık 10 yıldır işgal sırasında 2 milyona yakın insan bombalar ile saldırılar ile öldürüldü. Bizim için Irak bir bütündür ve Irak’ın her bir ferdi en az bir diğeri kadar değerlidir. Biz Irak’ta Sünniler ve Şiiler arasında bir fark gözetmeyiz. Sünniler de Şiiler de bizim kardeşimizdir biz Irak’ta Araplarla Kürtlerle, Türkmenlerle diğer etnik unsurlar arasında hiçbir fark gözetmeyiz. Hepsi bizim kardeşimizdir. Ayrıca Irak’ın Gayrimüslim unsurları da bizim bu coğrafyamızın ortak fertleri ve bizim dostlarımızdır. Biz Irak’a hep bu göz ile bakarız, bütünleşik bir Irak olarak bakarız."


(GÖ)