Yüksek lisans öğrencileri adına konuşan Bengisu Kaygalak, zor şartlarda eğitim almak için Mardin’e geldiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Sayın Ömer Dinçer, Kürtçe diye tanımlanmış bir ders olmadığını, Kürtçe öğretmenliği diye bir alanın tanımlanmadığını belirtti. Dolayısıyla Kürtçe öğretmenliğini okuyan öğrencilerin daha önce mezun oldukları alandan atanıp, sonra Kürtçe derslerine ihtiyaç olması halinde ek ders karşılığında derse girebileceklerini belirtti. Bizler, verilen sözler neticesinde Türkiye’nin dört bir yanından, işini, gücünü, ailesini, kurulu düzenini bırakıp, Kürtçe öğretmeni olarak atanmak için buraya yerleştik. Söz verildiği gibi kendi alanımızda, yani Kürtçe öğretmeni olarak atanmak istiyoruz. Kürtçe ve lehçeleri üzerine son dönemlerde yürütülen tartışmaları gereksiz buluyor ve bunun üzerine Kürtçe'nin

Kurmanci ve Zazaca lehçelerini gerekli olan kadro verilerek, öğretmenlerin önünün açılmasını istiyoruz."

Öğrencilerden Mahsum Kaya ise 2012 yılı başından beri 500 öğrencinin alacağı diploma ile Kürtçe öğretmeni olarak atanmayı beklediklerini dile getirerek, "Biz sene başından buraya büyük umutlar ile geldik. Hükmet kanadından veya siyasi kesimden gelen açıklamaların çoğu bizi üzüyor. Sene başında buraya geldiğimizde 500 öğrenci, mezun olduktan sonra verilecek Kürtçe öğretmenliği diploması ile Kürtçe öğretmeni olarak atanacağı söylendi. Görünen o ki bu verilen sözler, vaatler unutuldu. Açıkçası biz buradan mezun olduktan sonra statümüzün ne olacağını bilemiyoruz" diye konuştu.



NG(GG/SS)