Milli Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki eğitim sezonundan itibaren 4'üncü sınıftan sonra isteyen öğrencilere Kürtçe seçmeli ders eğitimi verileceğini açıklamasından sonra bakanlık Türkiye'de ilk Kürtçe eğitim veren Mardin Artuklu Üniversitesi ile irtibata geçmiş rektörlükten hem brifing almış hem kendilerinden Kürtçe eğitim ile ilgili bir rapor istemişti. Rapor doğrultusunda MEB Mardin Artuklu Üniversitesi'nden 1000, Bingöl Üniversitesi'nden 200 öğretmen yetiştirmek üzere görev verdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın önerisi üzerine, Kürtçe öğretmeni yetiştirmek amacıyla Mardin Artuklu Üniversitesi Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı bünyesinde 2012-13 öğretim yılının Eylül ve Şubat aylarında 500'er tezsiz yüksek lisans öğrencisi alınacak ve bir yıl süreli bu programdan mezun olacak adaylar Kürtçe öğretmeni olarak atanacak. Tezsiz Yüksek Lisans Programı'na başvuru koşulları ise Eğitim Fakültelerinin Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ve Türkçe Öğretmenliği mezunları ile Fen Edebiyat Fakültesinin Türk Dili ve Edebiyatı ile Çağdaş Türk Lehçeleri bölümlerinden mezun olanlar başvurabilecek.

Bu bölümlerden mezun olup formasyonu olmayanlara alan dersleriyle birlikte formasyon dersleri de verilecek. Başvuruda ayrıca ALES sözel puanından en az 55 puan alma şartı getirilirken, başvuru tarihleri 25 haziran-27 Temmiz 2012, yazılı sınavın 28 Temmuz 2012, sonuçların ilan tarihi ise 03 Ağustos 2012, kesin kayıt tarihleri ise 06-31 Ağustos 2012 belirlendi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Vekili ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Kadri Yıldırım, şöyle konuştu:

"Milli Eğitim Bakanlığımız okullarda Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulmasına ilişkin bir beyanı oldu. Bu beyan pratiğe yansıdı. Fakat uygulamanın nasıl başlayacağı ve bu dersi verecek olan öğretmenlerin veya öğretmen adayların kimler arasında seçileceği sorusu hep kafalarda takıldı. Yaptığımız görüşmeler sonucunda bakanlık bize 5 alanla sınırlı bir liste verdi. Bu alanda mezun olanların 2 dönem boyunca 1 yıl tezsiz yüksek lisansa tabi tutulmasını ve mümkün olduğunca fazla aday almamızı istediler. Bakanlık yetkililerinin belirlediği alanlara göre kontenjanımızın Eylül ayında 500 kişi Şubat ayında da 500 olmasını uygun gördük."

BAKANLIĞIN SINIRLANDIRMASINI ELEŞTİRDİ

Bakanlığın müracaatı 5 alanla sınırlı tutması ve tezsiz de olsa programın yüksek lisans olması dolayısıyla ve en az 55 puanlık bir ALES'in de şart olmasını eleştiren Prof.Dr. Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu şartlar müracaat sayısını ciddi bir şekilde azaltacak ve olumsuz yönde etkileyecektir. Bu da aslında çok ihtiyaç duyulan Kürtçe öğretmen sayısını doğal olarak asgaride tutacak. Kısa sürede bu öğretmen açığı eğer 5 alanla sınırlı tutulmaya devam edilirse kapatılmayacak. Biz aslında daha önce bakanlık yetkilileri ile görüşürken alanın sınırlı tutulmaması konusunda istirhamda bulunmuştuk. Bu yönde önerilerde bulunmuştuk. Bu sınır konulduktan sonra da gelen yoğun isteklere binaen de bakanlık yetkililerimizle görüşmelerde bulunduk. Onlarda dediler ki şimdilik bu şekilde bir başlayalım talebi görelim. Bu talebin oranına göre durumu yeniden gözden geçirebileceğiz. iki gündür bu ilanı verdik. Bu iki gün içinde diyebilirim ki 200 kişi aday beni aradı. Dediler ki biz farkı alanlarda mezunuz ama Kürtçe'yi çok iyi biliyoruz. Bize de bu kapının açılmasını istiyoruz. Örneğin tarih mezunudur formasyonu da vardır. Coğrafya mezunudur, sınıf öğretmeni mezunudur."

PİLOT OKULLARIN ÖĞRETMENLERİNİ BAKANLIK BELİRLEYECEK

Yetiştirecekleri öğretmenlerin 2013 yılında ancak, mezun olacaklarını hatırlatan Prof.Dr. Yıldırım, 2012 sezonunda eğitim vermeye hazırlanan bakanlığın kendi belirleyeceği öğretmenlerle ve kendi belirleyeceği pilot okullarda uygulamaya koyacağı bilgisini verdi. Aynı anda 500 öğretmen adayını yetiştirecek akademisyen kadrolarının olduğunu işaret eden Prof.Dr.Yıldırım, alınacak adayların ikamet yerleri ve mesai saatlerini göz önünde bulundurarak farklı gün ve saatlerde eğitim programları hazırlayacaklarını ekledi.

KÜRTÇE SEÇMELİ EĞİTİMİ BOYKOT KARARI ALAN BDP'Yİ ELEŞTİRDİ

Kürtçe'nin önümüzdeki süreçte anadilde eğitim statüsüne kavuşacağına inandığını söyleyen ve BDP'nin Kürtçe seçmeli dersi boykot edecekleri açıklamalarını eleştiren Prof.Dr.Yıldırım, şunları söyledi:

"Dersin adı bugün seçmeli derstir. Fakat biz bunu ilerde bir takım mevzuat, yasal anayasal değişiklikler yapılarak anadilde eğitim için kapı açıldığında o zamana kadar ki boşluğu o zamana kadar ki süreci bu seçmeli ders vesilesiyle eğitim materyali hazırlamak, ders kitapları hazırlamak, eğitici kadroyu hazırlamak, hocaları hazırlamak değerlendirmek istiyoruz. Zira 10 yıl sonra diyelim ki anayasal değişiklikler yapıldı ve anadilde eğitim kararı alındı. O zaman benim endişem bir takım kargaşalar yaşanacağı, bir takım karışıklar yaşanacak olmasıdır. Türkiye genelinde bu karar uygulanacağı için her yerde farklı uygulamalarla karşı karşıya kalacağız. Bundan da Kürt Dili fayda yerine çok arzulamadığımız bir netice olarak bir darbe alabilir, olumsuz yönde etkilenebilir. İşte ellerine yüzlerine bulaştırdılar denilebilir. Bütün bunlarla karşılaşmamak için bu aradaki boşluğu en iyi şekilde değerlendireceğiz. Aslında bu seçmeli Kürtçe dersi elbette ki yeterli değil ama, daha ciddi adımlar için eğer istenildiği gibi değerlendirilebilirse çok büyük bir öneme sahiptir. Yani meşhur bir söz vardır 'yetmez ama evet'. Buna bu gözle bakıyoruz, bu açıdan da önemsiyoruz. Ama tek başına yeterlidir diye bir iddia da bulunamıyoruz. Çünkü, bütün dünya milletleri gibi Kürtlerin de nihai beklentisi tartışılması bile söz konusu olmayan anadilde eğitimin verilmesi bu hakkının sağlanmasıdır. Ama bu hak sağlanıncaya kadar verilinceye kadar. İşte bu adımı elimin tersiyle iteliyorum, almıyorum, kabul etmiyorum demeyi doğru bulmuyoruz."

KÜRTÇE GRAMER, İMLA, DİKSİYON, EDEBİYAT VE DİL EĞİTİMİ VERİLECEK

Yetiştirecekleri öğretmen adaylarına ağırlıklı olarak gramer, imla, diksiyon, edebiyat ve dil öğretme yöntemleri alanlarında eğitim vereceklerini anlatan Prof.Dr.Yıldırım, "Bu 5 alan üzerinde yoğunlukla duracağız. Çünkü 5.,6.,7. ve 8. Sınıf öğrencilerine mademki bu ders verilecek bu dersin gramatical alt yapısı da mutlaka olacak. İmla kurallarını bu öğrenci bilecek sonra diksiyon çok önemli. Bir dili aktarabilmek, bunun yanında hocalarımız bunu dili öğretirken hangi teknikleri kullanacak. Yani dil öğretme ve öğrenme teknikleri dersi verilecek ve tabii ki edebiyat olacak. Bu edebiyatın içerisinde de klasik edebiyat, modern edebiyat, halk edebiyatı ve folklor olacak."şeklinde konuştu.

Prof.Dr. Yıldırım, bu alanlarda eğitim materyalleri için üniversite akademisyenlerinin hummalı bir çalışmanın içine girdiklerini ve ders kitabı olarak okutulacak yayımlarının basıma verildiğini kaydetti.

Yıldırım ayrıca, ana dil hakkının sadece Kürtlere verilmesini istemediklerini, bunu herkesin hakkı olduğunu belirterek bunun herkesin hakkı olduğunu, yeterli sayıda öğrenci kitlesi, yeterli sayıda bu öğrenci kitlesine ders verecek öğretmen varsa devletin de buna sıcak bakacağını ekledi.



NG(GG/İD)