Kürt Yazarlar Derneği Diyarbakır Şubesi son dönemlerde Kürt yazarların kitaplarının toplatıldığı ve yazarları hakkında soruşturma açıldığını belirterek basın toplantısı yaptı. Dernek binasındaki toplantıya, Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Şeyhmus Sefer ile kitabı toplatıp hakkında soruşturma açılan İrfan Babaoğlu ile yazarlar katıldı. Sefer, Musa Anter, Demir Çelik’in de aralarında bulunduğu birçok Kürt yazarın, Türkçe ve Kürtçe kitaplarının toplandığını ve yazarları hakkında soruşturma açıldığını söyledi. Sefer, Kürtçe yaptığı konuşmada Babaoğlu’nun da 3 Kürtçe kitabı hakkında soruşturma başlatılarak toplatıldığını öne sürerken, "Yazdığı kitaplar anı, öykü, şiir kitaplarıdır" dedi.

Yazar Babaoğlu, daha önce Türkçe olarak birçok kitap yazdığını ve bu kitapların yargı konusu olmadığını, kitapların Kürtçe'ye çevrilmesinin ardından soruşturma açıldığını va yargılandığını söyledi. Babaoğlu, şöyle dedi:

"3 kitabım hakkında dava açıldı. Demokratik ülkelerde kitapların yasaklanması büyük  ayıptır. Bunu Türkiye’nin izlemiş olduğu dönemsel politikayla bağlantılı kılmak durumundayız. Cezaevinde 20 yıl kaldım, bunun 5 yılı, 5 no'lu dediğimiz insanlık dışı, vahşet ve işkencelerin devam ettiği Diyarbakır Askeri Cezaevi'nde geçti. Ben de 30 yıl sonra yaşadıklarımı 'Anılar' adlı kitapta topladım. Yapılan operasyonlarda 35 kitap ile Kürtçe ve Türkçe basılı birçok yayınlara el konuldu. Benim 3 kitabıma dava açılması Türkiye’nin bir ayıbıdır. Bunun nedeni de bunlar şiir, öykü kitaplarıdır. Konu ve içerik olan cezaevinde geçen olaylardır. 2004 yılında ben bu anıları kitaplaştırdım aradan 10 yıl geçmesine rağmen Türkçe baskılılara herhangi bir soruşturma açılmadı. 2010 yılında ben bu kitabı Kürtçe'ye çevrisini yaptım. Bu kitaplar Türkçe kitabın Kürtçeye çevrilmesidir. Yani bu kitaplar Kürtçe olduğu için mi dava açıldı? Ben bunu anlayamıyorum."



CA,SS(GG/İD)