Bölgeden yayın yapan ‘Denge Azad’ sitesinin haberine göre, Barzani'nin ev sahipliğinde Irak Başbakanı Maliki ile ters düşen Talabani'nin ile görüşmesinden sonra toplanan iki Kürt grubun polit büro üyelerinin ‘Kürdistan Bölgesi’ olarak nitelendirilen bölgenin sınırları dışında kalan aralarında Kerkük’ün de bulunduğu 3 ilde Irak’a ‘Dicle Operasyonu Birlikleri’ nedeniyle ortaya çıkan gerginlik ele alındı.

İki Kürt grubun görüşmesinin sonunda yapılan ortak açıklamada ‘Stratejik Ortaklığın’ gerekli olduğun ifade edilirken, Kürtler’in çıkarları için bu ortaklığın geliştirilmesi gerektiği ifade edilirken, "Bu çabalar Irak halkının çıkarları ve Anayasa’ya aykırıdır, tarihi Kürd-Şii ilişkilerine karşıdır. Bu nedenle Kürdistan İttifakı bu dostluk ve ilişkilerin korunmasını kendisine vazife edinmeli, bazı kişi ve grupların arzularına kurban etmemeli. Kürdistan İttifakı bu sorunun çözülmesi için gerekli tüm yollara başvurmalı, siyasi süreçte yer alan tüm kesimlerle görüşmelidir" denildi.

Kürt grupların Türkmenler ile ilişkilerin de ele alındığının ifade edilen toplantıda bu kesimle ilişkilerin geliştirilmesinin zorunluluk olduğu, peşmerge güçlerinin seferber hale getirilmesi gerektiği kaydedildi.



DHA(İD)