Malatya'ya 64 kilometre uzaklıkta bulunan Kürecik’te füze savunma sistemi kapsamında radar üssü kuruldu. 50'nin üzerinde ABD'li askerin bölgeye gelerek üsde göreve başladıkları öğrenildi. Gece geç saatlerde, Jandarma korumasında gruplar halinde dönüşümlü olarak kente gelip otelde kalan askerlerin, yine sabahın erken saatlerinde görev bölgelerine döndükleri bildirildi. Amerikan askerlerinin şimdilik bölge halkı ile bir iletişimi geçmedikleri kaydedildi. Amerikalı askerler için üssün yakınında 150 konutluk lojman yapılacağı öğrenildi.

İSRAİL ASKERLERİ DE GÖREV YAPACAK SÖYLENTİSİ

Öte yandan NATO radar üssünde 3 İsrailli askerin de görevlendirileceği söylentileri kentte gerginliğe neden oluyor. Radar sisteminin çalışmasında bu 3 askerin kilit rol oynayacakları iddia ediliyor.

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, bölgede ne kadar Amerikan askeri olduğunu bilmediklerini, hükümetin bu konuyla ilgili mutlaka açıklama yapması gerektiğini ifade etti. Kiraz, "Bu ilde yaşayan insanlar olarak ne kadar Amerikan askerininin bu bölgede olduğunu bilmemiz bizin hakkımız. Bu konuda bize hiçbir bilgi verilmiyor. Malatya’nın güvenliği tehlikede, biz bu radarı ve Amerikan askerlerini istemiyoruz. İsrail’i korumak bizin işimiz değil” dedi.

Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk ise, "srail’i korumak için Türkiye’yi kalkan olarak kullanıyorlar. Biz bunları çok söyledik şimdi de söylüyoruz. Amerikan ordusu içinde görevli İsrail’li askerler olup olmadığını bilmiyoruz. Bu konuyu da araştıracağız” diye konuştu.



MP(MP/AAA)