Dr. Güngüneş, şişmanlık, kalp damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı ve benzeri kronik rahatsızlığı olan bireylerin beslenmelerine bu dönemde daha da özen göstermeleri gerektiğini belirtti. Dr. Feramiş Ender Güngüneş, aşırı yağlı yerine az yağlı etleri tercih etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Tüketilen etin niteliğinin yanında nasıl pişirileceği, ne kadar ve hangi besinlerle birlikte tüketileceğinin önemli olduğuna vurgu yapan Güngüneş, "Bu nedenle kurban etinin ne miktarda, nasıl ve ne ile birlikte tüketileceğini bilmek, sağlıklı saklama, hazırlama ve pişirme yöntemlerini uygulamak, hastalıklı insanlar kadar, sağlıklı bireyler için de önemlidir" dedi.

Dr. Güngüneş, kurban etlerinin parçalar halinde temiz kaplara konularak ve öncelikle güneş görmeyen serin bir yerde, 14-16 santigrat derecede 5-6 saati geçmeyecek şekilde dinlendirilmesi gerektiğini anımsattı. Güngüneş, şöyle dedi:

"Bekletme sırasında etlerin hava alması sağlanmalı ve bu süre sonunda oda sıcaklığına ulaşan etler buzdolabına kaldırılmalı, 4 ve 5 santigrat derece arasında muhafaza edilmelidir. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabı koşullarında en fazla 3-4 gündür. Ancak etler kıyma haline getirilirse, bu süre 1-2 gün kadardır. Etlerin daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için buzlukta -18 santigrat derecede dondurulmuş olarak saklanması gerekir." 

ETİ KENDİ YAĞI İLE PİŞİRİN

Etin, C ve E vitaminleri yönünden zengin olan sebze ve meyvelerle tüketilmesi gerektiğini belirten Güngüneş, "Et içeriğinde az bulunan doğal lifler, B1 gibi önemli vitamin ve besin öğelerini beslenmemizden eksik etmemek için, bu minerallerin bulunduğu ekmek, pilav, börek, çorba ve benzeri besinleri etle birlikte uygun miktarda almak gereklidir. Protein, kalsiyum, fosfor, B2, B12 ve A vitamini olmak üzere birçok besin öğesinden zengin olduğu için yoğurt, cacık, ayran gibi süt ve süt ürünleri de etle birlikte alınması gereken besin öğelerindendir. Mide ve bağırsak rahatsızlıkları olanlar etleri hemen değil, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmeli. Et ile yapılan yemekler etin kendi yağı ile pişirilmeli, ayrıca yağ eklenmemeli" dedi.



EG(AY/İD)