Kumrular Caddesi'ndeki patlama ile ilgili gözaltına alınan Ümit A., kız arkadaşı N.A. ve bağlantılı olduğu M.D., dün gece sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı. Emniyet Müdürlüğü'nde 'Susma hakkını' kullanan ve ifade vermeyen Ümit A., görgü tanıkları ve ailesi tarafından teşhis edilmişti. Tarsus Meslek Yüksekokulu Telekomünikasyon Bölümü'nde okuyan Ümit A.'nın, okula hiç uğramadığı belirlendi.

Ümit A.'nın bombalama olayını gerçekleştirmeden bir hafta önce Mezopotamya'da ortaya çıkan tarihteki ilk yazılı destan olan Gılgamış Destanı'nı satın alarak okuduğu ortaya çıktı. Destandaki 'Ölümsüzlüğü arayan bir kralın öyküsü'nden etkilenen Ümit A.'nın 'Ölümsüz bir kahraman' olmak için böyle bir eylem gerçekleştirdiği ve yakalanmaması halinde daha büyük ve sansasoyel bir eylem gerçekleştirme hazırlığında olduğu öne sürüldü.

DR. BAHOZ BAĞLANTISI

Ümit A.'nın terör örgütü PKK'ya 4 yıl önce katıldığı belirtilirken, terör örgütü PKK'nın sınır içerisindeki kamplara giderek eğitim aldığı öğrenildi. Ümit A.'nın bombalı saldırıyı gerçekleştirmeden öncede Diyarbakır'ın Lice İlçesi kırsalına giderek PKK terör örgütü üyeleriyle görüştüğü, saldırı emrinin ise 'Doktor Bahoz' kod adlı Suriyeli Fehman Hüseyin'den aldığı ileri sürüldü.

TELEFON KULLANMIYOR, ŞAPKASIZ ÇIKMIYOR

Ümit A.'nın bombalı saldırıyı gerçekleştirmeden 5 gün önce Ankara'ya gelerek keşif yaptığı ortaya çıktı. Dışarda hiç kimseyle görüntülenmeyen, genel de tek başına gezen Ümit A.'nın telefon kullanmadığı ve genelde ileşimi yüz yüze görüşerek gerçekleştirdiği ifade edildi. Kendisini kamufle etmek içinde sürekli şapka takan Ümit A.'nın, sürekli yer değiştirdiği 1 haftadan fazla bir yerde durmadığı kaydedildi.

10 BİN KİŞİYLE GÖRÜŞÜLDÜ, 5 BİN FOTOĞRAF ÜZERİNDE ÇALIŞILDI

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Ekipleri, patlama ardından güvenlik kameralarına görüntüsü yansıyan bombacı Ümit A.'yı teşhis etmek için 10 bin kişiyle yüz yüze görüştüğü öğrenildi. Terör ekipleri, Ümit A.'nın izine ulaşabilmek için binlerce kilometre yol katederek, Ankara-Adana-Mersin-Diyarbakır-Gaziantep ve Konya arasında adeta mekik dokudu. Bombacının izini 6 ilde süren ekipler, buralarda elde edilen görüntü ve fotoğraflar üzerinde çalıştı. Yaklaşık 5 bin fotoğraf üzerinde çalışan ekipler, bombacıyı 3 ay önce Adana'da takibe aldı.

POLİSİ KARŞISINDA GÖRÜNCE ÇATIYA KAÇTI

Ümit A.'nın geçen hafta Adana'da yapılan baskın sırasında bir arkadaşında kaldığı ve polisi karşısında görünce evin çatısına kaçtığı belirtildi. Emniyet Müdürlüğü'nde sorguda kaldığı 4 gün boyunca 'susma hakkını' kullanan Ümit A.'nın sadece "'Ben değilim" dediği kaydedildi.

BABASI: "EVLATLIKTAN REDDETTİM"

Adana'da gözaltına alınarak Ankara'ya getirilen ve ardından çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılan Ümit A.'nın babası M.A., bir yıldır oğlundan hiç haber almadığını belirterek, "Sürekli ortadan kayboluyordu, kendisini İstanbul'da üniversite okuyoruz diye biliyorduk. Ancak terör örgütü ile bağlantısı olduğunu duyunca onu evlatlıktan reddettim. Öyle bir oğlum yok. Devletim ona gereken en büyük cezayı versin. Böyle bir olayı duyduğumda ve polis bana oğlumun fotoğrafını gösterdiğinde ölenler için çok üzüldüm, içim kan ağladı. Ben böyle bir evlat tanımıyorum" dedi.



FK(AY/İD)