Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye tarafından yürütülen Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi’yle ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada haziran ve temmuz aylarında Gökova'daki Marmaris'e bağlı Çamköy yakınlarındaki Boncuk Koyu’nda yapılan 50 serbest dalışta, tek veya küçük gruplar halinde 80 kum köpek balığı gözlemlendiği bildirildi.

2004 yılının mayıs ve haziran aylarında yapılan izleme çalışmasında 100'ün üzerinde, 2009 yılının nisan eylül ayları arasında yapılan çalışmada 296 birey gözlemlendiğinin hatırlatıldığı açıklamada Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi'nin hayati önemini bir kez daha ortaya koyduğu belirtildi. Gökova Körfezi Boncuk Koyu’nun kum köpek balığı olarak bilinen Carcharhinus plumbeus türü için önemli bir bölge konumunda olduğunun da vurgulandığı açıklamada şöyle denildi:

"Yapılan çalışmalar, özellikle yılın belirli dönemlerinde kum köpek balıklarının ağırlıklı olarak mayıs haziran ayları arasında üreme ve çiftleşme amacıyla bu koyu kullandığını gösteriyor. Bölgedeki ekosistem açısından çok önemli bir yere sahip bulunan ve insana zarar vermeyen kum köpek balıklarının özellikle Boncuk Koyu'ndaki varlığı, yasa dışı avlanma, katı atıklar, özellikle teknelerden bırakılan pis su ve sintine nedeniyle oluşan kirlilik, gibi pek çok faktör tarafından tehdit altında bulunuyor. Bu tehditler, Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla önlenmeye ve böylece ekosistemin korunmasına çalışılıyor."