Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen Uluslararası Sağlık Turizmi Hukuku konulu kongreye katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Günay, Türkiye'nin termal turizm açısından bir potansiyelini değerlendirmesi gerektiğine dikkat çekti.


"TÜRKİYE YEDİNCİ SIRADAN ALTINCI SIRAYA ÇIKTI"


Günay konuşmasında Türkiye'nin sağlık turizmi konusunda önemli bir potansiyeli olduğuna değindi. Bakan Günay, "Türkiye turizmde dünyanın önemli ülkelerinden biri hale geldi. Dünyada bizim 2023'te ekonomik ve sosyal gelişmişlik açısından ilk 10 ülke arasına girmek gibi bir hedefimiz var. Biz bunu bugünden başardık. Turizmde şu anda dünya turizm örgütünün bülteninde Türkiye'ye özel bir paragraf ayrıldı. Türkiye'nin gelir ve gelenler açısından yedinciden altıncı sıraya çıktığı görülüyor. Geçen yıl 30 milyonun üzerinde insan geldi. Deniz kum güneş turizmi yapılıyor ülkemizde. 10 milyon insan sadece Antalya'ya geliyor. Bu Türkiye'ye gelenlerin yarısı denize giriyor demektir" şeklinde konuştu.


"TERMAL ALANDAKİ KAPASİTEMİZİ 2015'E KADAR 100 BİNE ÇIKARMA HEDEFİMİZ VAR"


Bakan Günay, Türkiye'de kongre turizmi, kış turizmi gibi çeşitli turizm konularını geliştirmeye çalıştıklarını belirterek, "Türkiye bir deprem kuşağı ülkesi olduğu için çok zengin termal kaynakları var. Termal kaynaklarımız çok zengin çalışmasını yaptık. Termal master planını yaptık. İzmir'in Balçovası'ndan Erzurum'a kadar çok zengin termal yataklara sahip. Termal turizmin Türkiye'de algılanışı kaplıca hamam gibi konular. Biz bu alanı yeni bir destinasyon alanına dönüştürebiliriz. Bunu öteki benzerleriyle kıyaslayarak medikal gelişmelerle kıyaslayarak ortaya yepyeni bir yatırım sektörü çıkrabiliriz. Bizim en büyük pazarımız Almanya, Rusya, İngiltere. Avrupa nüfusu yaşlanıyor. Sağlık harcamaları Avrupa'da yüksek. Sağlığa çok ihtiyaç var. Bunu termalle birleştirdiğimiz zaman çok ciddi bir açılım ortaya çıkıyor. Biz bu alanda çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı da çalışıyor. Bu işin standartları ve hukuku var. Bu konuyu üniversitelerimizin çalışması bizim için son derece büyük anlam taşıyor. Termal alandaki kapasitemiz çok yüksek değil. 17 binden 35 binlere çıkan termal yatağımız var. Asgari 100 bin olması lazım. 2015'e kadar yüz bine çıkarma hedeflerimiz var. 250 bin hedefimiz, aslında. Termal tesislerimizin sayısı da iki katına çıktı. Biz planlamamızı da yaptık. Tahsisleri de kolaylaştıracak olan yeni düzenlemeler yaptık. Yeni bir ilana çıkacağız termal alanlar için. Yatırımcılardan ziyade bu alanda profesyonel olarak çalışacak olan arladaşlarla ilgili olacak bu çalışmalar" diye konuştu.