Gezi, inceleme ve açılışlarda bulunmak üzere Van’a giden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ferit Melen Havaalanı'nda Vali Münir Karaloğlu, Ak Parti Van Milletvekilleri Gülşen Orhan, Mustafa Bilici, Buhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurrettin Alkan, kurum müdürleri ve partililer tarafından karşılandı. Havaalanından Gürpınar İlçesi'ne bağlı Güzelsu Köyü'ndeki 400 yıllık tarihi Hoşap Kalesi’ne giden Bakan Günay, yürütülen restorasyon çalışmaları hakkında kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top’tan bilgi aldı.

Yaptığı incelemelerin ardından kalenin kazıları sırasında ortaya çıkarılan harem bölümünde oturup çay içen Bakan Günay, her fırsatta Van'a gelmeye çalıştığını belirterek, “Vali bey de her geldiğimde beni daha sarp tepelere tırmandırıyor. Belki adam Van’a gelmekten vazgeçer diye. Vazgeçmiyorum, tam tersine Van’a her geldiğimde gördüklerim benim Van’a olan ilgimi daha da artırıyor. Geçen geldiğimde müzenin temelini attık. Yarın yine inşaatın nasıl gittiğine bakacağız. Kazı ve restorasyon çalışmalarına bakacağız. Hoşap Kalesi benim şu ana kadar içini gezmediğim kalelerden birisiydi. Hakkari yoluna gidip gelirken bölgede çok durdum. Ama buraya kadar ilk kez çıkıyorum. Gerçekten sadece bir karakol değil, burada bir bey yerleşiminin olduğunu özellikle harem yapıları, odaları açıkça gösteriyor. Oldukça zevkli özenli, mimarisi bölgede biraz Farisi, biraz Osmanlı karması bir özellik taşıyor. Van'a verdiğimiz önem çerçevesinde Hoşap Kalesi'ndeki restorasyon, konservasyon çalışmalarımızı hızlandıracağız" dedi.

Bakan Günay, bir gazetecinin Kürtçe konuşmayı öğrenip öğrenmediğini sorması üzerine çevresinde kendisiyle birlikte geziye katılanlara Kürtçe 'Were rune çay wexe' (Gel otur çay iç) sözüyle karşılık verdi.

MİLLETVEKİLİNE ‘MÜKÜS’ ESPİRİSİ

Hoşap Kalesi’nin Müküs (Bahçesaray İlçesi) beyleri tarafından yıkıldığı yönündeki açıklamalar üzerine Bahçesaraylı Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan’a takılan Bakan Günay, “Araştırma yapıyorum. Hoşap Kalesini Müküslülerin yıktığına dair söylentiler var. Eğer bu söylentiler doğruysa, kaynak bulmak ve yaptırmak konusunu Gülşen hanıma havale edeceğim" dedi.

 

MÇ (FE/RT)