"BÜYÜK SANATÇILAR BİZİ DUYGUDAŞ YAPIYOR"


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, konuşmasının başında sanatçı Neşet Ertaş'ın cenazesiyle ilgili konuştu. Bakan Günay, "Gerçekten Türkiye'nin bütün siyasal görüşlerinden Türkiye'nin bütün inanç kümelerinden bütün etnik kümelerinden çok yoğun bir katılım vardı. Herkes son derece bir büyük bir sanatçıya yapılan uğurlama törenine uygun ciddiyet içinde davrandı. Mübalağasız on binlerce insan vardı. Onbinlerce insanın katıldığı bir tören oldu. Hepimiz kağıt üzerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sıfatını taşıyoruz. O vatandaşlığı oluşturan temel unsurlardan birisi bence duygudaş olmaktır. Aynı duyguları paylaşmak aynı sevninçlerle sevinmek ve aynı üzüntülerle hüzünlenmek. Bu büyük sanatçılar bizi duygudaş yapıyor. Bir anlamda millet olmamızı bir vatanın üzerinde aynı duyguları yaşayan insanlar haline gelmemizin temelini oluşturuyor. Neşet Ertaş bizi duygudaş yapan vatandaşlığımızın temel harcını karan büyük insanlardan biri. Bir anlamda bizi millet yapan büyük mimarlardan bir tanesiydi. Dün bunu kalbimde hissettim" diye konuştu. Günay, Ertaş için Allah'tan rahmet diledi.


"DÜNYA İÇİN ÇOK İLGİ ÇEKİCİ BİR PAKET HAZIRLAMA İMKANIMIZ OLABİLİR"


İstanbul'da Yunan Turizm Bakanı ile olan görüşmesinin ayrıntılarını da açıklayan Bakan Günay, "Dün Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefalogianni buradaydı. Öğlende müsteşarımız kendisiyle görüşmüştü. Yunanistan ile iz bir süreden bu yana eski bakan arkadaşımla başlattığımızı çalışmalar ve imzaladığımızı anlaşmalar vardı. Bizim en büyük pazarımız Türkiye turizminde Avrupa. Ama Avrupa yaşlanan yorulan Türkiye'yi bilen bir pazar. Yeni pazarlara mutlaka açılmamız gerekiyor. Yeni ve uzak pazarlardan gelenler de bir seyahat paketi içinde birkaç ülkeyi birkaç ili görmek istiyorlar. Benim için çok öğretici bir derstir. Viyana, Prag, Budapeşte üçgeni. Üç ayrı ülke ama bir pakete sığdırılmıştı eskiden bu yana. Avrupa'ya ilk çıkanlar Paris ya da Roma'ya gitmezlerse bu üçgene gidiyorlardı. Bundan bizim çıkaracağımız dersler var.Çin'den gelenler İstanbul'u İzmir'i Antalya'yı, Yunanistan'dan da Selanik ve Atina'yı görebilseler. Hatta bunu biraz daha açabilsek hatta Kahire'yi görebilseler. Sanıyorum dünya için çok daha ilgi çekici bir paket, daha ilgili çekici bir destinasyon hazırlamak ve büyük pazarlara sunmak imkanımız olabilir. Biz bu çalışmayı başlatmıştık. Şimdi yeni bakan arkadaşım da aynı heyecanla geldi. Çok faydalı bir görüşme yaptık. O memorandumun şartlarını yerine getirmek için hızlandırma yapacağız. Yakın bir gelecekte turizm alanında çalışan arkadaşlarımızla bir toplantı yapmaya söz verdik. Atina' da ya da Girit'te bir toplantı yapacağız. Arkasından İzmir'de Türk -Yunan Turizm Zirvesi gerçekleştireceğiz " dedi.


"HEDEFİMİZ 50 MİLYON ZİYARETÇİ, ASGARİ 50 MİLYAR DOLAR GELİR"


Turizm gelirlerinin siyasi konulardan etkilendiğini da belirten Bakan Günay, "Daha önce komşularla sıfır sorun politikasının biz bereketinden yararlandık itiraf ediyorum. Turizmin yükselmesinde THY'nin gelişmesinin ve komşularımızla sıfır sorun politikasının bu iki alana çok faydası olmuştu. Ama şu anda ne yazık ki komşularla sıfır sorun noktasında değiliz bizim elimizde olan ya da olmayan nedenlerle. Buna rağmen Türkiye turizmi yükseliyor. Avrupa'da ekonomik daralma var bölgede siyasal sıkıntılar var ve Türkiye turizmi yükseliyor. 'Bunun sırrı nedir?' diye soran herkese 'Biz Türkiye turizminde Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak sadece kolaylaştırıcılık yapıyoruz, moderatörlük yapıyoruz" dedi. Günay, "Ben bakanlığa başladığım ilk yıllarda 25 milyon sihirli bir eşik gibi geliyordu. 'İnşallah bu sihirli rakamı aşacağız' diyordum. Şimdi 30 milyon yaptık. Hedefimiz de Cumhuriyet'in 100. yılında yani 2023'te bu rakamı yarısına yakın biçimde katlayıp 50 milyon ziyaretçiye çıkarmak ve asgari 50 milyar dolar dünya ortalamasının üzerinde gelire kavuşturmak" diye konuştu.


"İSTANBUL'UN KONGRE AJANDASI 2014- 2015 - 2016'DA CİDDİ BİÇİMDE DOLU"


Türkiye'nin bir dönem ucuz turizm yaptığını söyleyen Günay, "Evet Türkiye ucuz turizm yaptı. Herşey dahil sisteminde yaptı. Hala da Türkiye'de herkesin kesesine uygun konaklama imkanları var. Ben büyük bir turizm ülkesinin herkesin kesesine uygun konaklama imkanı olmasonı çok doğal sayıyorum. Biz kitle turizminden vazgeçmeyeceğiz. Herşey Dahil'in içini içeriğini denetleyip niteliğini yükseltmeye çalışacağız ama pazarlama tarzından vazgeçmeyeceğiz. Ama bu arada değeri yükseltecek yeni alanlar yeni zenginlikleri işin içine katmaya çalışacağız" dedi. İstanbul'un kongre turizmi konusunda son birkaç yılda ciddi mesafeler katettiğini söyleyen Günay, " İstanbul şu anda Dünya Kongre Turizmi konusunda 9. sıralara geldi. Biz geçen yıl 113 kongre yaptık ve İstanbul'un kongre ajandası 2014 - 2015 - 2016'da ciddi biçimde dolu " dedi. Doğu Akdeniz'in en büyük kongre merkezini Kuşadası'nda açacaklarını söyleyen Bakan Günay, "Sayın Başbakan 'dan gün istedik. Bize bir gün verdiğinde 3 bin kişilik toplantı salonu, çeşitli büyüklüklerdeki toplantı salonu ve çevre düzeniyle birlikte sadece Türkiye'nin değil Doğu Akdeniz'in kongre için yapılmış en büyük kongre merkezini Efes Kongre Merkezi olarak Kasım ayında açacağız" dedi.


"İSTANBUL'DA RANT HIRSIMIZI GEMLEMEMİZ GEREKİYOR"


İstanbul'da büyük ihmaller ve eksikliklerin olduğunu söyleyen Günay, "Bu şehirde büyük ihmallerimiz, büyük eksiklerimiz, büyük yanlışlarımız oldu. Ola da geliyor hala. İstanbul'da bizim rant hırsımızı gemlememiz, tarih bilincimizi yükseltmemiz gerekiyor. Bunu hepinizden rica ediyorum. Çünkü bu alanda bir kamuoyu kampanyasına ihtiyacımız olduğunu her zaman söyledim, söylemeye de devam edeceğim. İstanbul'a karşı hepimiz bireysel arayışlarımızı hırslarımızı ikinci plana çekip, İstanbul saygımızı tarih bilincimizi yukarı çıkarmak zorundayız. Yapmaya başladık ama bir yandan da silüeti rahatsız edilen silüetiyle yarışılan bir anlamda silüetiyle neredeyse olumsuz bir yarışmaya giren yeni mekanlar da var. Bu alanlarda dikkatli olmamız gerekiyor. Ne yazık ki geçmişte bizim bakanlığımız da dahil olmak üzere yapılmış çeşitli yanlışlar var. Bunlarda dönmemiz gerekiyor" dedi.


"ASLINDA TÜRKİYE TURİZMİNİN GETİRDİĞİ 30 MİLYAR DOLAR"


Türkiye turizminin getirisinin 30 milyar dolar olduğunu söyleyen Günay, "Aslında Türkiye turizminin getirdiği bence 30 milyar dolar yan gelirleri de aldığımız zaman. TÜİK ne yapıyor? TÜİK çocukların ellerinde bir anket formu veriyor. 'Gidin havaalanında gözünüze kestirdiğiniz sizin sosyal seviyenize uygun birilerine kaça geldin kaça gittin diye sorun' diyor. Adam aldığı halıyı söylemiyor, cebindeki değerli eşyayı söylemiyor ekstra yaptıüğı bir harcama varsa hanımında gizli aldığı bir eşya varsa bunu söylemiyor. Ben tanıyorum turist arkadaşlarımızı. Bunları söylemiyor. Bunların hiçbiri Türkiye turizminin hesabına yazılmıyor. İki marinaya girmiyor, VIP'e, CIP'e girmiyor o çocuk. Yani hem mevzuat olarak girmiyor hem de sosyal statü olarak VIP, CIP yolcusuyla muhatap olmuyor. Ulaştırmadan gelen gelir bizim hesabımıza yatırılmıyor. Yani şu kadar insan geliyor Türkiye'ye. Ulaştırma gelirleri bu hesabın içine yatırılmıyor. Bunları kattığınız zaman bütçedeki 11. 5 milyar dolar hata. Maliye Bakanı diyor ki 'En az yarısı turizmden'. 6 milyarı kattığınız zaman 23 , 29 yapıyor zaten. Ben de diyorum ki kesin 25 milyar doların üzerindeyiz. 25 - 28 aralığında bir rakam açıklanması Türkiye turizmi için çok gerçekçidir. Ama biz bunu birkaç yıl içinde bunu bir konu haline getirdik. Bürokrasi TÜİK ne açıklarsa 'Bizim gelirimiz artmış, bizim gelirimiz düşmüş' diye ona inanıyoruz. Hesaplarımı kendim kontrol etmek zorundayım. Antalya'daki tesislerim 'Benim cirom arttı' diyor. Gelen sayım artmış, konaklama sürem artmış, benim nasıl gelirim düşebilir ? Artması lazım değil mi ? Bunu irdelemeye başlayınca bütün bu hesaplar çıktı " diye konuştu.


(BB) (FOTOĞRALFI)