Kültepe kazılarına başkanlık eden Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Prof Dr. Kulakoğlu, kazı çalışmalarına 1948 yılında Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından başlanan Kültepe Höyüğü'nde bugüne kadar 23 bin 500 çivi yazılı tablet ile binlerce akeolojik eserin gün yüzüne çıkartıldığını belirterek şunları söyledi:

"Anadolu'da yazı ilk defa burada öğrenilmeye başlandı. Bulduğumuz çivi yazılı tabletler Asurlu tüccarlara ait. Bir anlamda dünyadaki en eski özel sektör arşivi burada yapılan kazılarda bulunmuş oldu. Kültepe kazıları Türkiye'deki en uzun soluklu arkeolojik kazılardan bir tanesi. Kendisini rahmetle andığımız Prof. Dr. Tahsin Özgüç, burada 58 yıl kesintisiz kazı yaptı. Bu süre arkeoloji alanında bir dünya rekorudur. Anadolu tarihi ile ilgili bir çalışma yapacaksanız Kültepe'den bahsetmezseniz çalışmanız eksik ve yarım kalır."

Prof. Dr. Kulakoğlu,  2012 yılı kazıları için sponsor olan Murat Dedeman'a teşekkür ederek, "Kültepe kazılarında yeni bir dönem başladı. Murat Dedeman'a katkılarından dolayı tüm kazı ekibim adına şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Kültepe Höyüğü'ndeki kazı çalışmalarına sponsor olan Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman'a plaket verdi. Vali Yılmaz, özel sektörün arkeolojik bir kazıya sponsor olmasının önemine dikkat çekerek, "Murat Dedeman, Kültepe kazılarına sponsor olarak hayırseverliğin bu alanda da yapılabileceğini göstermiş oldu, bu alanda öncülük etmiş oldu" diye konuştu. 

Murat Dedeman da konuşmasında madencilik ve turizm alanında faaliyet gösterdiklerini, yeraltı ve yerüstü zenginliklerini, güzelliklerini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını belirterek şöyle dedi:

"Bir süre önce Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay arkeolojik kazılara işadamlarının da destek olmasını istedi. Biz de memleketimiz olan Kayseri'ye bir katkıda bulunmak için buradaki kazılara sponsor olmaya karar verdik. Kayseri'de yaşayanların zeki ve uyanık olduğu söylenir.Ticarete yatkın oldukları bilinir. Ama artık anlıyoruz ki Kayseri'nin ticari zekası buradaki 4 bin yıllık Asurlu tüccarlardan kaynaklanıyor."

Vali Şerif Yılmaz ve işadamı Murat Dedeman, daha sonra kazı alanında gezerek incelemelerde bulundu. Bölgenin fotoğraflarını da çeken Murat Dededeman, kazı başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu'ndan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Dedeman, kazı alanında bir fincan ve bir maden döküm kalıbının çıkarılışını da ilgiyle izleyip fotoğraf çekti.