Ergenuşağı Köyü yakınlarında, Göksu Irmağı üzerinde yapımı devam eden ve rezervuarında 83 milyon metreküp su tutulan Gökdere Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin derivasyon tüneli kapağı 24 Şubat'ta aşırı basınç nedeniyle patladı. Akarsu yatağındaki şantiyede çalışma yapan işçilerden 12'si tünelden boşalan yüksek debili suya kapıldı. Olayda işçilerden Zakir Demirelli ile Mehmet Aksoy yaralı kurtuldu. Kaybolduğu açıklanan 10 işçinin bulunması için çok sayıda arama kurtarma ekibi akarsu yatağı ve çevresinde arama yaptı. İşçilerden Eyüp Altıntaş, Cumali Değirmenci, Erkan Yeğen, Erdal Demirelli ve Veli Damaksız'ın cesetleri bulundu. Aradan geçen 44 güne rağmen işçiler Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Hasan Bolat, Selahattin Aral ve Necmettin Karayiğit'e ise ulaşılamadı. Kozan Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında barajın Proje Müdürü Erdal Nakas, Şantiye Şefi Öncü Polat ile İş Güvenliği Sorumlusu Burak Alpago tutuklandı.

Adana İl Afet Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde görevli 50 kişilik arama-kurtarma ekibi, kayıp işçileri nehir yatağında ve Yedigöze Barajı'nın havzasında aramayı devam ettiriyor. İstanbul'dan getirilen ve sulu zeminde arama yapabilen köpeklerle çalışmalar sürdürülüyor.

"BİR MEZARI OLSUN İSTİYORUM"

Arama çalışmaları aralıklarla devam ederken, kayıp işçi yakınları bölgede yeterince detaplı çalışma yapılmadığını öne sürüp, tepki gösterdi. Kayıp işçilerden Mehmet Yılmaz'ın babası Niyazi Yılmaz, tek isteğinin oğluna bir mezar yapabilmek olduğunu söyledi. Yılmaz, "Arama çalışmaları yok gibi bir şey. Vatandaşlardan rica edip, onlarla birlikte arama yapıyoruz. Kazma kürekle arama yapıyoruz. Cenazesi bulunan işçilerin ailelerine imreniyoruz. Biz ailemizle oturup ekmek dahi yiyemiyoruz. Cenazemiz bulunsa sevineceğiz. Biz destek istiyoruz. Çocuklarımızı bulsunlar" dedi. Yılmaz'ın eşi 3 çocuk annesi Neslihan Yılmaz ise, "Ben kadın başımla nehir yatağında eşimin cenazesini arıyorum. Arama ekipleri birçok yere bakmıyor" diye tepki gösterdi.

Kayıp işçilerden Latif Değirmenci'nin eşi 3 çocuk annesi Meryem Değirmenci, 20 günden bu yana arama yapılmadığını savunurken, tek isteğinin eşinin mezarı olması olduğunu söyledi. Devletten destek isteyen Değirmenci, "5 kişi kayıp, az değil. Üzerinden çok uzun bir süre geçti. Arama yapılacak alan çok fazla bir mesafe değil. Arama çalışmaları en az 20 gündür yapılmıyor. Tek isteğimiz cenazelerimizin bulunmasıdır" diye konuştu.



MK(OA/İD)